Itt a fordulat a bérlakások piacán?

Évek óta semmi mást nem lehet olvasni és hallani, mint azt, milyen elképesztő tempóban drágulnak az ingatlanok és ezzel párhuzamosan természetesen a bérlakások díjai. Nos, a jelek szerint az idei ősz komoly változást hozott.

gyor_201lakas3_multipor.jpg

A legfrissebb elemzések ugyanis arra utalnak, hogy sem Budapesten, sem a legnagyobb egyetemi városokban (így Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon) sem volt komolyabb drágulás, ami akár trendfordulót is jelenthet.

Noha éves szinten akad drágulás az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, július vége és augusztus vége között (amikor az iskolakezdés előtt hagyományosan felpörög a piac) nem volt áremelkedés az említett városokban.

Balogh László hozzátette, éves szinten is egy számjegyű a drágulás, aminek egyik fő oka az, hogy rengeteg a kiadó lakás, az említett városokban például 40-80 százalékkal nőtt (!!) egy hónap alatt, szóval van miből válogatni.

A fővárosban egyébként augusztus végén átlagosan 160 ezer forintot kellett fizetni egy kiadó lakásért, ez a nyár eleje óta nem változott, éves szinten 6 százalékos emelkedés.

Mi a helyzet az egyetemi városok áraival?

- Debrecen (átlagár 100 ezer forint, éves drágulás 5 százalék)
- Szeged (átlagár 100 ezer forint, drágulás 11 százalék)
- Miskolc (átlagár 80 ezer forint, drágulás 14 százalék)
- Pécs (átlagár 95 ezer forint, csökkenés 4 százalék)

Mindezt azzal érdemes összehasonlítani, hogy míg tavaly az árak 15-20 százalékkal is emelkedtek, idén inkább mintha stabilizálódnának (olyannyira, hogy akadt olyan eset, amikor egyenesen csökkentek).

Miközben a fővárosban nagyjából beállni látszik a helyzet és nem nagyon lehet számítani komolyabb áremelkedésre, vidéken azért más a helyzet – egyszerűen azért, mert ott az elmúlt években olcsóbban lehetett bérelni, azaz van még hova emelkedni.

Más kérdés, hogy a viszonylag alacsony kamatozású lakáshitelek, az állami támogatások miatt egyre többen gondolkodnak el azon, hogy esetleg érdemes lehet bérlés helyett a vásárlás mellett dönteni.