Csapdába esve

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy a brutális ingatlanárak mellett mégis úgy döntünk, belevágunk egy új lakás megvásárlásába. Ki van centizve sok minden, alig várjuk a költözést, ám az átadás csak csúszik, csúszik, először egy hónapot, aztán kettőt, aztán egy félévet, egy egészet… Ki ne kapna ilyenkor idegbajt? Márpedig a jelenség egyre elterjedtebb, a helyzet pedig folyamatosan romlik.

terv_haz.jpg

A vázolt eset nem egyedi. Olyannyira nem, hogy a Budapesti Lakáspiaci Riport legutóbbi száma szerint egyre több újlakás-projekt átadása csúszik. Ráadásul nem is keveset.

Minden harmadik értékesítés alatti új lakásnál „csak” féléves (nekünk legyen mondva…) vagy annál rövidebb a késés, ám rengeteg, több ezer olyan lakás van, ahol a csúszás akár az egy évet is eléri, sőt meghaladja. Ami elég kemény.

A riport adatai azt mutatják, hogy a még szabad lakással rendelkező projektekben idén 10 600 lakás átadása várható, jövőre ez a szám 7050-re, 2021-re 2200-ra csökken. Legalábbis ennyi lakás átadását ígérik a fejlesztők.

Az ok: a szakemberhiány

A csúszások oka mi más lenne, mint a már általam is oly sokszor megírt szakemberhiány. Egyszerűen ugyanis nincs elég ember ahhoz, hogy a kivitelezők képesek legyenek tartani az ütemtervet – ismerte el az M1-en az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Ami nem csoda, hiszen a szakemberek jó része (vagy úgy is írhatnám, hogy a jó szakemberek nagy része) elment külföldre dolgozni, utánpótlás pedig nem nagyon akad. Eközben csak Budapesten 500 projekt vár befejezésre, ennek közel felét még idén át kellene adni…

Koji László a már említett interjúban azt sem tagadta, gondot jelent, hogy a megrendelők és a kivitelezők között gyakran van árvita, mégpedig azért, mert két-három év alatt olyan áremelkedés volt, amire a mondjuk 2017-ben kötött szerződések esetén nem lehetett számítani. A (vélt vagy valós) igazából engedni pedig nyilván senki sem szeretne.

Jogi problémák

Persze a csúszás senkinek sem érdeke, a megrendelőnek érthető okokból, a kivitelező viszont komoly késedelmi kötbérre számíthat, sőt, ha túl sokat késik a teljesítéssel, akár a szerződését is felmondhatják (más kérdés, hogy akkor ki fejezi be az építkezést…).

Persze az eladókat sem kell félteni, egészen kreatív megoldásokat képesek kitalálni indokként arra, miért ne fizessenek akár 1-2 éves csúszás esetén sem. Hallottunk már olyanról, akit azzal zsaroltak, hogy ha nem írja alá a módosított szerződést, akkor megszüntetik a szerződését és eladják másnak a lakást.

Ilyenkor persze az ígéret szerint visszafizetik a korábban befizetett pénzt, kamatmentesen…

Mire érdemes figyelni?

Az ilyen helyzetek elkerülésére tanácsolta azt a Metrodom csoport értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója, hogy aki teheti, lehetőleg olyan társasházban vásároljon lakást, aminek az építése már elkezdődött és az adásvételi szerződésben egyértelmű, konkrét átadási határidő szerepel.

„Ugyancsak tartalmaznia kell a szerződésnek a késedelmes átadásra vonatkozó szankciót, például megfelelő összegű kötbért illetve azt is, hogy milyen késedelem esetén jogosult a vevő szerződésszegés miatt, dupla foglalóval elállni. Azzal a beruházóval, aki ezeket nem tudja, vagy nem akarja vállalni, kockázatos lehet szerződést kötni” – hívta fel a figyelmet Kricsfalussy Tamás.

Szóval érdemes észnél lenni, hiszen nagyon komoly összegekről van szó. Nem árt például tudni Nagy Barbara ügyvéd szerint, hogy a legtöbb esetben először előszerződést írunk csak alá.

Ennek lényege, hogy a két fél kötelezi magát, hogy egy későbbi időpontban a rögzített feltételekkel végleges adásvételi szerződést köt egymással. Márpedig a vevő nem kötelezhető arra, hogy az előszerződést módosítsa. Így tehát amennyiben nem kívánja elfogadni az új határidőt, akkor az eredeti előszerződés rendelkezései irányadóak továbbra is.

Ezzel együtt még ha igazunk is van és minden rendben a szerződéssel, a csúszás megélése akkor sem egyszerű.