Merre tovább, ingatlanpiac?

Vihar még nincs, a felhők is csak a távolban, de gyülekeznek - legalábbis ha elfogadjuk az EBI Építésaktivitási Jelentésének számait. Márpedig ezek azt mutatják, hogy idén becsúszott a 2016-os szint alá a lakásépítések volumene.

apartmanok_foto_pixabay_com.jpg

Forintosítva ez annyit tesz, hogy az idei év első negyedévében az Aktivitás-Kezdés mutató csupán 37 milliárd forintot tett ki, márpedig ez több mint 62 százalékkal (!) alacsonyabb a 2018 elején mértnél. 

Ez még mind semmi, hiszen ez az adat több mint 6 százalékos visszaesés még a 2016 azonos hónapjaihoz mért számokhoz képest is és azért ez már elgondolkodtató. 

Éppenséggel az okán olyan nagyon sokat nem kell töprengeni, az szakértők szerint egyértelműen az 5 százalékos áfa körüli bizonytalanságnak köszönhető. Pontosabban annak, hogy emiatt egyszerűen a fejlesztők nem nagyon tudtak tervezni, így jóval kevesebb projekt indult. 

Aztán tavaly év vége felé kiderült, hogy aki november elsején nem rendelkezett építési engedéllyel, az búcsút mondhat a kedvezményes áfának. Nem nagyon lepett meg senki hozzáértőt, ami ezután jött: a lakásprojektek jelentősen visszaestek. 

Nem csoda, hiszen egy építési projekt tokkal-vonóval simán eltart 2-3 évig, márpedig ez elég hosszú idő ahhoz, hogy az áfa bizonytalanságával megtámogatva óvatosabban álltak neki a tervezésnek a fejlesztők. 

Az ilyen típusú bizonytalanság leküzdéséhez elegendő tartaléka és háttere csak a legnagyobb fejlesztőknek van, így ha túlzás is a „csak egy maradhat”, az már nem meglepő, hogy ezt csak a legnagyobb fejlesztők vállalják be – azaz nagyot csökken az épülő lakásállomány. 

Kezdeni nem kezdenek, na de a befejezés! 

Szóval a projektek elindulásával vannak gondok, a másik véglet viszont (voltaképpen logikus módon) az, hogy a már átadás előtt álló építkezések most vannak a csúcson. 

Ez az úgynevezett Aktivás-Befejezés mutató, ami most úgy áll, hogy az idei év akár csúcsokat is döntögethet a befejezett társasházi lakásépítések értékében – jegyezte meg a Portfolió

Az első negyedévben 53 milliárd forint értékű társasházi építkezés fejeződött be, de az ibuild.info projektinformációs adatbázis szerint az év további részében ezt bőven meghaladó számok jöhetnek. 

Némi (…) nehézséget jelent, hogy egyszerűen nincs elég szakember, így több projekt is csúszhat, ami nyilván rontja majd a számokat is. 

Míg tavaly összesen több mint 400 milliárd forintot költöttek el a folyó építkezésekre a beruházók, az idei első negyedévben már csökkenést látunk, január és március között 113,5 milliárd forintot tett ki az érték (összehasonlításképp: a tavalyi utolsó negyedévben ez az összeg 118 milliárd forint volt). 

A legrosszabb a Közép-Magyarország régióban a helyzet, ahol az első negyedévben a korábbi 60 százalék helyett az építési fázisba lépő beruházások értékének csupán 45 százalék összpontosult (a súlypont Nyugat-Magyarországra tolódott át). 

Az eddigi ingatlanpiaci száguldás kicsit lassulni látszik, ám az egyelőre még nem világos, hogy ez a folyamat mennyire lesz tartós.

(Fotó: pixabay.com)