Kulisszatitkok

Őszintén megvallva én az emberek azon típusába tartozom, akit érdekelnek a kulisszatitkok, hogy vajon mi zajlik a színfalak mögött, miként készülnek bizonyos termékek.

csomagolas.jpg

Lévén ez egy építkezős blog, különösen érdekes lehet az alábbi videó, amiben az Ytong gyártásának titkaiba pillanthatunk bele. Annál is inkább, mert olyan zárt gyártási folyamatról van szó, ami különbözik más építőanyagok előállításától. 

Ami például kifejezetten szimpatikus, hogy a gyártási hulladékot mindig visszaforgatják, azaz a veszteség és a környezet terhelése minimális (a szilárdításhoz szükséges vízgőznek például a 85 százaléka újrahasznosul, ami nem semmi). 

A halmajugrai gyárban kvarchomokból, mészből, cementből és vízből készülnek az elemek. Nyilván számítógépes vezérléssel zajlik szinte minden folyamat, a kifejezetten akkurátusan kiválogatott alapanyagokat így keverik össze. 

A homokot például golyós hengermalomban őrlik addig, amíg el nem éri azt a finomságot, ahol már fel lehet használni. Öntéskor is számítógép méri be és keveri össze az anyagokat. 

Amikor ez megvan (és kialakult az a zárt pórusszerkezet, ami például biztosítja a kiváló hőszigetelést), pórusbeton tömböket kapunk. Ezeket kiszedik az öntőformákból és egy vágógéppel feldarabolják a megfelelő méretre (nyilván számítógépes vezérléssel, mert ilyen esetekben minden milliméter számít). 

A vágási hulladékot ismét felhasználják, a méretre vágott tömböket pedig úgynevezett autoklávokban nyomás alá helyezik (elég furcsa neve van: gőzérlelés) és megszilárdítják. 

A végleges fizikai tulajdonságaikat ily módon elnyert építőelemeket még egyszer ellenőrzik, aztán már csak csomagolni kell (raklap, zsugorfólia) és kész. 

Ez tehát egy hosszú folyamat rövid leírása. Nekem érdekes volt kicsit bepillantani a kulisszák mögé, remélem, nektek is – további infók itt, aki pedig vizuális típus, az nézze meg az alábbi videót!