Még évekig csúcson pöröghet az ingatlanpiac

Egyáltalán nem törvényszerű az ingatlanpiac beszakadása, olyannyira, hogy az idei összességében várhatóan ismét jó év lesz a magyar befektetési piacon annak szereplői szerint. Mi több, a lendület akár 2-3 évig kitarthat.

ytong_tarsas_bp.jpg

Az utóbbi időben nőtt a magyar ingatlanpiacon a hazai tőke aránya, és igaz még nem érte el az 50 százalékot, de egyáltalán nem kizárt, hogy megtörténik, és ez már egy kifejezetten egészséges szint.

„A piaccal kapcsolatban én is optimista vagyok, a csúcs után sem kell feltétlenül zuhanásnak jönnie. Miért ne lehetnénk akár 2-3 évig is a csúcson?” – tette fel a kérdést például a CEE Property Forum bécsi konferenciáján a közelmúltban a Futureal Group vezérigazgatója.

Tatár Tibor szerint az ugyanakkor komoly problémát jelent a fejlesztőknek, hogy a válság előtti időszakhoz képest 60 ezer építőmunkás hiányzik ma Magyarországon. Ez olyan egészen furcsa gondokat okoz, mint hogy gyakorlatilag nem lehet megbírságolni azt, aki nem tart be mondjuk egy határidőt, mert fogja magát és elmegy, márpedig akkor nincs senki, aki elvégezze a munkát.

Mivel minden rosszban van valami jó, ebben az esetben a pozitív fejlemény az lehet, hogy mivel várhatóan a jövőben sem változik gyökeresen a helyzet, ez segítheti a korszerűbb és hatékonyabb technikák terjedését – tette hozzá a Portfolió összefoglalója szerint a szakember.

Lesznek-e magasépületek?

Ha az építőipar befektetési részét nézzük, érdemes kitérni a magasházak kérdésére, annál inkább, mert az elmúlt időszakban egyre gyakrabban téma azok esetleges megjelenése Magyarországon.

Ebben a kérdésben gyakorlatilag teljes volt az egyetértés a résztvevők között abban, hogy ez Magyarországon egyelőre nem valós igény, annak ellenére sem, hogy például a MOL-székház érdekes kísérlet lehet.

Csakhogy egy magasépület kivitelezése akár 25-30 százalékkal is többe kerülhet egy normál magasságú épületnél, és mivel Magyarországon egyelőre sem a jogi oldala, sem a magas telekárak nem indokolják ezek építését, így nem várható a magasházak elterjedése, arról nem beszélve, hogy még Budapesten is rengeteg barnamezős fejlesztési lehetőség van.

Arról nem beszélve, hogy akár egy homlokzat kialakítása közben könnyen elszállhatnak a költségek, problémásabb a határidők betartása is – hívta fel a figyelmet a Property Market Kft. ügyvezetője.

Árendás Gergely szerint ráadásul a növekvő kivitelezési költségeket növekvő bérleti díjakkal kell ellensúlyozni, így a hozamok is kisebbek.

Mire számíthatunk?

Ami az előrejelzéseket illeti, a teljes magyarországi befektetési volumen idén elérheti a 1,5 milliárd eurót. Ami egy esetleges globális gazdasági visszaesést illeti, Magyarországnak annyi előnye mindenképpen van, hogy elég jók a hozamok, azaz akad némi tartalék.

Az sem rossz hír, hogy a válság időszakához képest erősebb a magyar befektetési tőke a piacon, azaz ha be is üt egy újabb, akár kisebb válság, nem tűnik el vele a tőke is az országból.

Ha már tőke, akkor a végére még annyit, hogy a szakemberek szerint Kínából, a Közel-Keletről, Dél-Afrikából és Dél-Koreából érkezhet a jövőben pénz Magyarországra.