Költözés előtt – tippek és ötletek

A mai poszt előtt vegyünk egy nagy levegőt, mielőtt belevágnánk – mert költözködni fogunk. Amit szerintem kevés ember szeret, én mindenesetre biztosan nem tartozom közéjük. Persze mint gyakorlatilag mindenki, én is költözködtem már többször életemben, úgyhogy ma megbeszélhetjük, milyen praktikák, tippek és ötletek könnyíthetik meg ezt a fáradságos folyamatot.

koltozes_foto_pexels_com_rawpixel.jpeg

A rossz hír az, hogy a költözködés rengeteg kikerülhetetlen macerával jár, a jó viszont az, hogy ezek nagy részét azért ki lehet kerülni, ha az ember nem sajnálja az időt az előkészületekre és megpróbál tudatosan nekiállni. 

Nekem sikerült már így is és úgy is, szóval a magam kárán tanultam, ezért gondoltam, hogy megosztom a tapasztalataim, hátha valakinek ezzel is sikerül segíteni. 

A lista 

Az első hiba, amit elkövethet az ember, hogy csak úgy nekiesik a dolognak. Ehelyett érdemes nekiülni és átgondolni, milyen feladatok várnak ránk. Mindent nem fogunk tudni listázni, de már önmagában az, hogy végiggondoljuk a teendőket, sokat segít. 

Írjunk tehát egy listát az elvégzendő feladatokról (ha tudjuk, akkor ezeket osszuk is szét egymás között), így logikusan felépíthetjük magunkban előre az egész költözést, ráadásul azon sem lesz vita, hogy kinek mi lett volna a dolga. 

Lesznek meglepetések, váratlan kihívások? Naná. De legalább a várhatókat próbáljuk meg kiküszöbölni! 

A Nagy Válogatás 

A költözés legnehezebb, sok szempontból leginkább fájdalmas, ugyanakkor leghasznosabb része: kidobálni azt, ami nem kell. Ezt persze könnyebb leírni, mint megtenni, mert hát mi az, ami nem kell? Minden jó lesz még egyszer valamire, nem igaz? 

Hát nem igaz. Nálam például a ruhák esetében ökölszabály volt, hogy ami az elmúlt félévben nem volt rajtam, annak mennie kell. Hirtelen kiderül, milyen sok hely van a szekrényben, ha az évek óta nem hordott ing, blúz, póló, nadrág, stb. mind kikerül. 

Ha jó állapotban vannak, akkor odaadhatjuk valamilyen jótékonysági szervezetnek, azt azonban ne feledjük, hogy ezek a szervezetek nem lomtárak, tehát tényleg csak olyan holmit vigyünk nekik, amiket még mi is felvennénk. 

Pakoláskor egyébként is érdemes a ritkán használt holmikkal kezdeni, melyek nem hiányoznak, ha egy-két hétig nem jutunk hozzájuk és a legvégére hagyni a napi szinten használt tárgyakat. 

A lomtalanításra szánjunk elég időt, lassabban fog menni, mint azt előre gondolná az ember. Sok olyan tétel lesz, amit kézbe fogva elálmodozunk majd azokról a régi szép időkről, amikor még menő volt és le sem szakadt rólunk… Na, ezeket a 20 éves holmikat kell kidobni… 

A csomagolóanyagok 

Doboz, szemeteszsák, címkék, filcek, zsinórok, ragasztók – soroljam még? Nem sorolom, de ezeket minél hamarabb be kell szerezni, mert nincs annál rosszabb, mint amikor a legnagyobb lendület kellős közepén fogynak el a dobozok és vagyunk kénytelenek megállni. 

Dobozok 

A doboz kulcskérdés a költözés szempontjából. Költöztem már így is, úgy is, és azt kell mondanom, megéri rászánni egy kis pénzt, hogy megfelelően erős, költözésre tervezett dobozokat vegyünk. 

Lehet persze innen-onnan összeszedett dobozokba pakolni, de szerintem megér némi (anyagi) áldozatot a szabványdoboz, ami jó eséllyel nem szakad szét (hacsak túl nem terheljük – szóval ne pakoljunk bele annyit, hogy színig legyen, mert lehet, hogy megadja magát), és jobban lehet pakolni. 

Arra is figyeljünk, hogy ugyan vonzó lehetőségnek tűnik nagy dobozokat telepakolni, de költöztető legyen a talpán, aki a nagy és nehéz dobozokat elcipeli. A kisebb, de könnyebben mozgatható doboz mindenkinek jobb. 

Zsákok 

Vannak olyan tételek, amiket jobb zsákban szállítani. Ilyenek a ruhák, az ágyneműk, abroszok, stb. Itt is igaz az, amit a dobozok esetében írtam, ha belefér, vegyünk erős, erre a célra tervezett zsákokat (a szemeteszsákokat meg felejtsük el, könnyen szakadnak). 

Van már úgynevezett vákuumos zsák, aminek az a lényege, hogy bepakolás után egy porszívóval egyszerűen ki lehet szívni belőle a levegőt, ami határozottan jót tesz a helykihasználásnak. 

Használd a mobilod! 

Ez főleg az elektromos kábeleknél lehet érdekes, mert ugyan amikor szétszedjük a tévét és egyéb kütyüket, akkor egyértelműnek tűnik, mit hova kell dugni, de lehet, hogy amikor összeraknánk, vakarjuk majd a fejünket. 

A mobil általában mindenkinek kéznél van, érdemes tehát egy gyors fotót készíteni, mielőtt nekiállnánk szétkapni a rendszereket – higgyétek el, jól fog az jönni a megérkezés őrületének közepén… 

Ha már kütyü, embere válogatja, hogy ki meddig őrizgeti az eredeti dobozt, ha még megvan, akkor értelemszerűen szállítsuk abba, ha már nincs, akkor pedig nagyon óvatosan, a biztonságra duplán figyelve csomagoljunk. 

Úton 

Na, összepakoltunk, jönnek a költöztetők. Ilyenkor célszerű előre megbeszélni velük, az új helyen mi hova kerül, akár egy alaprajzot is adhatunk nekik. A legjobb, ha egy ember ellenőrzi a berakodást, míg egy másik várja a költöztetőket az új helyen és segít nekik abban, hogy mi hova kerüljön. 

Miután lepakoltak, ellenőrizzük a legfontosabb (esetleg sérülékeny) holmikat, hogy minden rendben van-e velük, mert utólag sokkal nehezebb reklamálni (mondjuk ne kelljen). 

A költöztetőket illik megkínálni némi vízzel, üdítővel, biztosan hálásak lesznek érte. 

Az első napok 

A költöztetők elmennek, mi pedig ott maradunk 116 dobozzal egy üres lakásban. Igen, a cukrot és a kávét abba a sárga dobozba tettük, rá is írtuk a tetejére, hogy mi van benne, na de melyik kupacban van a sárga doboz? 

Ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjával lesznek, éppen ezért még a költözés előtt állítsunk össze egy túlélőkészletet a legfontosabb dolgokkal, amikkel az első napokat kihúzhatjuk. 

Törülköző, tiszta ruha, ágynemű, pizsama és még hosszan sorolhatnám, mi minden kell már rögtön első este, amikor az embernek holtfáradtan a legkevésbé ahhoz van kedve, hogy megpróbálja kitalálni, hol van az a zsák, amibe az ágyneműket tette. 

Ugyanez igaz az alapvető élelmiszerekre és tisztálkodószerekre és ha nagyon felkészültek akarunk lenni, akkor még néhány alapszerszámot, gyertyát, izzót, elemlámpát is kéznél tartunk, mert soha nem lehet tudni… 

Új otthonba költözni izgalmas dolog és nagy kaland, de legalább annyira stresszes és fárasztó dolog is. Ha viszont okosan csináljuk, akkor sokat könnyíthetünk a saját helyzetünkön. 

(Fotó: pexels.com/rawpixel)