A jövő házai

Azok közé tartozom, akik szívesen eltöprengenek néha a jövőn és olvasnak például arról, hogy milyen autóval járunk majd vagy éppen milyen házakban lakunk. Aztán ezeknek a sok helyen olvasható jóslatoknak egy jó része nem valósul meg, mások meg igen - de azért jó egy kicsit álmodozni.

kontenerhaz.jpg

Mindez arról jutott az eszembe, hogy a minap egy társaságban arról beszélgettünk (éppenséggel az okos- és a passzív házak kapcsán), vajon milyen otthonokban élünk majd pár évtized múlva. Tényleg lesznek jelentős változások vagy csak kisebb módosításokra számíthatunk? 

A magam részéről én azt gondolom, az elmúlt egy-két évtized digitális forradalma (aminek alighanem még csak a kezdetén járunk) azt valószínűsíti, hogy komoly változásokra számíthatunk az otthonaikban is. 

A mai poszt azonban csak részben szól erről, inkább olyan ötleteket próbáltam meg összeszedni, melyek már vagy megvalósultak, vagy egészen konkrét elképzelések vannak arról, miként valósulhatnának meg. 

Az okosházakról és a passzív házakról már korábban írtam, ezekről most nem írnék részletesebben (itt és itt olvashatod el), ám ezeken kívül könnyen megjelenhetnek (sőt, már vannak is) szállítható lakások, egyetlen gombnyomásra átalakuló otthonok vagy akár víz alatti házak. 

A jövő otthonai ma 

Azzal aligha mondok újat, hogy a (közel)jövő lakhelyei jórészt okosotthonok lesznek, ennek voltaképpen már ma is rengeteg feltétele megvan, így hamarosan teljesen természetes lesz, ha a lakás alkalmazkodik hozzánk. 

Miben nyilvánul ez majd meg? Mondjuk abban, hogy a fűtést egy applikáción keresztül kapcsolhatjuk ki és be; beállíthatjuk, hogy amikor elmegyünk hazulról, a rendszer kapcsolja ki azokat az eszközöket, melyek csak feleslegesen fogyasztják az áramot; az okoskonnektorról pedig leolvashatjuk, mennyit fogyasztanak éppen az abba bedugott eszközök, így simán lekapcsolhatjuk (akár távolról) a bennfelejtett töltőt. 

Ahhoz sem kell jóstehetségnek lenni, hogy a jövő otthonában jelentős szerepe lesz a környezetvédelemnek és az energiahatékonyságnak. Jönnek majd a passzív házak, melyekről röviden most csak annyit, hogy nagyon leegyszerűsítve olyan épületekről beszélünk, melyek működtetéséhez csak annyi külső energiát kell felhasználnunk, ami a cserélt levegő fűtéséhez vagy hűtéséhez szükséges. 

A passzívház tehát azért passzív, mert az épülettel kapcsolatba hozható energiákat használja fel, és csak akkor von be kiegészítő fűtést, ha ez valamilyen oknál fogva nem elegendő. 

Az aktív ház 

A Model Home 2020 elnevezésű programban például 6 kísérleti házat tesztelnek használat közben 2020-ig. Ezekben az épületekben odafigyelnek az energiafelhasználás és az életminőség egyensúlyára. A dániai, ausztriai, franciaországi, németországi és angliai házak közül az első a dániai Århusban épült fel még 2009 tavaszán. 

Azt az otthont úgy tervezték meg, hogy a Napból érkező energia teljes mennyiségét képes legyen felhasználni, emellett automatikusan vezérli például a szellőzést. Ez nem passzív, hanem aktív ház. A különbség nem csekély, ugyanis úgy tervezték, hogy több energiát termeljen, mint amennyit a benne élők felhasználnak, így a fennmaradó részt el lehet adni. 

Nem kacsalábon, de forgó 

A mesék kacsalábon forgó palotája ugyan nem létezik, de majdnem. Van ugyanis már olyan ház, amely a Napot követve forog, gyakorlatilag egy, a nappaliban található érintőképernyőn lehet beállítani a programot. 

Az ingatlan 243 ezer dollárba került (nem is olyan sok), és van már egy pontos mása az egyik kanadai szigeten is. 

Más úton indult el a KODESMA, és ez ezúttal akár szó szerint is értendő, hiszen az észt cég a nyitóképen látható konténerházakat épít, melyeket egészen egyszerűen vihetünk magunkkal, például egy teherautóra felrakva. (Más kérdés, hogy azért hatalmas méreteket senki ne várjon.)

És persze vannak már (részben) víz alatti házak is, Dubajban a Floating Seashore projekt keretében építettek olyan luxusingatlanokat, melyek részben a vízen lebegnek, egy részük viszont a víz alatt található, így a nappaliban vagy a hálószobában is gyönyörködhetünk a tengerben. 

Összességében tehát a technológia fejlődése rengeteg lehetőséget rejt, melyek közül némelyik persze inkább csak érdekesség marad majd a jövőben is, mások viszont a mindennapjaink részeivé válnak. 

Én mindenesetre már nagyon várom.