Csak csendben, csak halkan – a jó szomszédi viszony

Aki lakott már társasházban (legyen az panel vagy tégla), az pontosan tudja, hogy a legnagyobb hátulütők egyike, amikor azt is hallja az ember, ahogyan a szomszéd megköszörüli a torkát (a durvább dolgokról nem beszélve…). A megfelelő hangszigetelés tehát alapvető fontosságú az életminőség szempontjából. A jó hír az, hogy már kész házak és lakások esetében sem lehetetlen a küldetés.

silka_zajvedelem.jpg

Igazán nem szeretnék fizikai fejtegetésekben bocsátkozni (gimnáziumi fizikatanárom most alighanem erőteljes fejmozdulatokkal helyeselne, ha olvasná), de ha már hangszigetelésről van szó, muszáj két mondatban erről is írni. 

Annyit mindenképpen, hogy kétféle hangot különböztetünk meg. A léghang az, amikor egy fizikai rezgés a levegőben terjed. A másik, amikor a hangrezgések beleütköznek például a helyiség falaiba, ez a testhang. 

Hangátvitel pedig az, amikor a rezgésbe jött szilárd anyagok (példánk esetében a fal) rezgést kelt a másik oldalon a levegőben. Na, ezért halljuk már megint a szomszéd beszélgetését vagy ahogyan megint este 8-kor ver szöget a falba. 

A lényeg az, hogy a hangátvitel az egyik helyiségből a másikba ugyan nagyrészt közvetlenül történik, de nem mindig, márpedig ha kerülő- vagy mellékutas, akkor sokkal nehezebb utólag hangszigetelni az adott helyiséget. 

És ezzel megérkeztünk a poszt témájához: mit tegyünk a saját és a szomszéd nyugalma érdekében, hogyan és mivel érdemes szigetelni? 

A léghangok ellen leginkább hanggátlással és -elnyeléssel védekezhetünk, ehhez értelemszerűen masszív fal- és födémszerkezet kell, hiszen azt kevésbé tudja rezgésbe hozni a hang. Sokat segíthet még ha a felületeket puha, esetleg porózus burkolattal fedjük. 

A hangszigetelés annyiban más, hogy ilyenkor a szilárd építőanyagok közé teszünk be a hang átjutását gátló anyagokat, mint amilyen például az üveggyapot, a polifoam vagy a polisztirolhab. 

Új építésű ház esetén 

Viszonylag egyszerűbb a dolgunk, ha új házat építtetünk, ilyenkor ugyanis általában már a tervező kidolgozza a megfelelő hangszigetelési megoldásokat. Ennek éppúgy része a lakás megfelelő tájolása és a szobák elhelyezése (például nem túl szerencsés, ha a hálószoba az utcára nyílik), mint a gépészeti zajok kiküszöbölése és még sorolhatnám. 

A tervek persze csak akkor érnek valamit, ha azokat rendesen megvalósítják, ami már a kivitelező felelőssége. Érdemes nagyon odafigyelni a felhasznált anyagok minőségére, mert szinte minden ezen múlik. 

Ilyen szempontból az egyik legjobb megoldás a Silka, ami tömegéből adódóan kiválóan hangszigetel, szívesen használják társasházaknál közlekedő és lakáselválasztó falszerkezetek valamint nagy forgalmú környéken homlokzati falak zajcsökkentéséhez. 

Kész ingatlannál 

Egy fokkal bonyolultabb a dolog, ha kész házról vagy lakásról van szó. Ilyenkor érdemes még beköltözés előtt szakemberrel megvizsgáltatni a terveket és magát az ingatlant is (például hogy ikerház esetén hangszigetelt-e a közös fal vagy sem). 

Ha gond van, akkor sincs minden veszve, hiszen különböző módszerekkel megoldhatjuk a hangszigetelést. Egy azonban mindegyikben közös: szakember nélkül ne fogjunk bele! 

A kiindulópont a hangforrás típusának és a zaj erősségének meghatározása. Nyilván nem ugyanolyan módszert érdemes alkalmazni akkor, ha a szomszéd tévézését próbáljuk nem hallani, mint ha a zajt az épület szerkezete is továbbítja. 

A fal hangszigetelése 

Utólagos hangszigetelésre a leggyakrabban úgynevezett előtétfalat alkalmaznak, azaz a tartóelemek közé üveggyapot kerül, aztán ezt gipszkartonnal fedik be. Ennek a módszernek igen nagy hátránya, hogy akár 8-10 centiméterrel is megnövelheti a fal vastagságát. 

Érdemes inkább körülnézni és olyan hangszigetelő panelt választani, ami nem csak az eredeti funkcióját tölti be, de még jól is néz ki, azaz dekorációnak sem utolsó (és feltenni sem túl bonyolult, teszem hozzá). 

A padló és a mennyezet szigetelése 

Társasházban szoktak problémát okozni (pláne, ha gyerek is van a családban) a kopogó hangok, legyenek azok a lépéseink, egy szék arrébb húzása, vagy amikor a gyerek nekiáll kismotorozni a lakásban. (Amit ugye nem engedünk meg, de hát na…) 

A padlószigetelő panelek ezeket a zajokat tompítják (no meg azokat a borzalmakat, amiket a lenti szomszéd produkál). Elég nagy választékban, eltérő vastagságban kaphatók, érdemes körülnézni. 

Hasonló a helyzet a mennyezet esetében, ha kutya van a lakásban, vagy sokszor nagy a zsivaj, hangosan hallgatjuk a zenét, stb. akkor érdemes szigetelni, mert senkinek nem hiányzik a felső szomszéd dühös arca hetente kétszer. 

Nyílászárók hangszigetelése 

Ha már régiek a nyílászárók, érdemes kicserélni őket, meglepő mértékben képesek javítani az életminőséget, különösen, ha zajos környéken lakunk. Az sem árt, ha az üveget hangszigetelő üvegre cseréljük. 

Mindegyik esetben az a lényeg, hogy egy kis odafigyeléssel, némi pénzráfordítással hatalmasat javíthatunk az otthonunkon és ezen keresztül a saját életminőségünkön is.