Felújítsunk vagy újat építsünk?

Amikor az ember ingatlanvásárláson töri a fejét, az egyik legfontosabb kérdés, hogy újat vagy inkább használt, felújítandó lakást vásároljunk. Mindkettő mellett akadnak érvek, ezeket próbálom meg összefoglalni.

zollstock_haz2.jpg

A döntés nem könnyű, ráadásul nem árt, ha az ember ismeri magát annyira, hogy ha nem az a típus, akkor nem vág bele a felújításba. Én például nem szeretek rohangálni, ügyeket intézni, stb., így csak akkor vágnék bele egy felújításba, ha az komoly előnyökkel kecsegtet. 

A felújítás előnyei 

De lássuk, milyen érvek szólnak egy régi ingatlan felújítása mellett! 

Az ára 

Ezen nincs mit magyarázni, nyilván az egyik legfontosabb szempont, hogy egy lelakott, felújításra szoruló ingatlan jóval olcsóbb, mint ugyanott egy új lakás vagy ház. 

Az állapota 

Nem egyszer előfordul, hogy az elsőre borzalmas állapotban lévőnek tűnő ingatlan szakértői szemmel nem is olyan rossz. Éppen ezért ne ítéljünk előre, ha tetszik a környezet, a fekvés, akkor érdemes szakemberrel is megnézetni az adott lakást, hátha jobb a helyzet, mint gondolnánk. 

Úgy alakítjuk, ahogyan akarjuk 

Az új ingatlant készen kapjuk (kivéve persze, ha mi magunk építtetjük, de erről majd később) és még ha alakítunk is rajta, egy bizonyos készültségi szint felett érdemi változásokat már elég nehéz véghezvinni. 

Például amikor mi költöztünk új lakásba, azért nem tudtunk teljesen kivetetni egy keresztfalat, mert azon már fent volt a radiátor, így kompromisszumos megoldásra kényszerültünk. (Meg lehetett volna oldani a dolgot, de az ár-érték arány finoman szólva sem volt jó.) Ha felújítunk egy lakást, akkor viszont sokkal könnyebben mozgatunk akár falakat is. 

Fokozatosan is felújítjhatjuk 

Bár én nem vagyok nagy híve annak, hogy akkor folyjanak a munkálatok, amikor már bent élek az otthonomban, ez nyilvánvalóan nem mindig elkerülhető. 

Ha nincs elég pénzünk arra, hogy egy nekifutásra megcsináljunk mindent, akkor megoldás lehet lakható állapotba hozni az ingatlant (ha esetleg nem lenne abban) és utána fokozatosan elvégezni a felújítást. Nem kellemes, de sokat segíthet. 

Összességében olcsóbb 

Mivel egy új lakás vagy ház ára többé-kevésbé fix, azon elég nehéz spórolni. Felújításkor jobban megfoghatjuk a pénzt, még akkor is, ha sokat kell esetleg utánajárni, vagy kényelmetlenséggel jár a dolog. 

Az új otthon előnyei 

Teljes szabadság 

Hogy rögtön ellentmondjak magamnak (lásd feljebb), az új ingatlan egyik legnagyobb előnye, hogy (ház esetében) abszolút a saját ízlésünkre, igényeinkre formálhatjuk. Ha viszont (majdnem) kész ingatlant veszünk, akkor nehezebb a helyzet. 

Mi választjuk ki az építőanyagot 

Tégla, Ytong, fa, könnyűszerkezet - mi választjuk ki, miből épüljön a leendő házunk, aminek nem csak anyagi előnyei lehetnek, sok függhet attól, miben érezzük jól magunkat, milyen tényezők (környezetbarátság, fűtés összege, stb.) fontosak számunkra. 

Elkerülhetjük a felesleges dolgokat 

Ha nem akarunk mosókonyhát, akkor nem lesz mosókonyha. Ha kellene viszont külön kerékpártároló, akkor nem utólag kell nagy fejvakarások közepette kitalálni, hova tegyük a bringákat, hanem úgy építtethetjük meg a házat, hogy az kézreeső helyen legyen. Soroljam még? 

Nem lesznek rejtett hibák 

A használt otthon vásárlásának legnagyobb kockázata, hogy soha nem tudjuk, mikor jön elő valamilyen rejtett hiba, legyen az bármilyen vezeték, cső, fűtésrendszer - a lista hosszan folytatható.