Tippek az őszi nagytakarításhoz

Itt az ősz, vele együtt a nagytakarítás ideje is, ha tetszik, ha nem. (Inkább nem, de ha egyszer muszáj, akkor mit tegyen az ember?) Az alábbiakban megpróbálok pár bátorító ötletet adni azoknak, akik még előtte állnak.

nagytakaritas_foto_pixabay_com_cocoparisienne.jpg

Épít az ember egy házat, szépet, nagyot, és az első időszakban nagy lendülettel próbál is rendet tartani benne és körülötte. Aztán az idő múltával némileg csökken a lendület, és kissé engedékenyebbek leszünk magunkkal és családunkkal. 

De azért legalább évente kétszer, tavasszal és ősszel nekiállunk és végigcsinálunk egy nagytakarítást. Valahogy úgy van ez, mint amikor az ember autót vesz, az elején rendszeresen mossa, ápolja, aztán kicsit ritkulnak ezek az alkalmak, de azért időről időre nekiáll és szépen kitakarítja. 

Nagytakarítás után pedig érdemes fotókat készíteni, egyrészt mert így nyoma marad a munkánknak (rutinosan abban már nem bízunk, hogy a rendet olyan sokáig sikerül megtartani), másrészt ha esetleg úgy alakulna, hogy eladnánk az ingatlant, akkor megfelelő fotókat tudunk feltölteni róla. 

Szóval a nagytakarítás szükséges, még ha nehéz is nekiállni, ezért arra gondoltam, közösen átbeszélve (esetleg megvitatva) a nagytakarítás menetét, tippjeit, talán könnyebben rávesszük magunkat a munkára (ez érvényes ám rám is). 

Egyszerre vagy kisebb egységekben? 

Az első, amit érdemes eldönteni, hogy egy nagy nekifutással menjünk neki a nagytakarításnak „legalább túl leszek rajta!” felkiáltással, vagy inkább szedjük szét több hétvégére a feladatokat. Nos, ez lelkialkat és hozzáállás kérdése, én inkább annak a híve vagyok, hogy ha már egyszer nekiáll az ember, akkor csinálja végig (ha lehet és bírja), de abszolút el tudom fogadni, ha valaki éppen a „kevesebbet többször” elvet követi. 

Utóbbi előnye, hogy ilyenkor nem egyszerre ömlik minden a nyakunkba, hátránya szerintem az, hogy többszöri elszánást és lendületvételt kíván (erről majd lejjebb). 

Ne mindent mi csináljunk! 

Nem jó ötlet az, ha az egész takarítást a saját nyakunkba vesszük, érdemes megosztani a munkát. Ez többféleképpen lehetséges, vagy osszuk szét a feladatokat a szűk családban (ha vannak, a gyerekek is kivehetik a részüket), esetleg hívjunk át barátokat (ugyan alighanem ez azzal jár, hogy vissza kell majd adnunk a szívességet, de) jó társaságban buli a takarítás is. 

A harmadik lehetőség, hogy takarítót rendelünk, aki a munka legnehezebb, leginkább macerás részét (ablakpucolás, ajtók és szekrények lemosása) elvégzi helyettünk. Még ha pénzbe is kerül, a szabadidőnk ér annyit, nem? 

A konyha takarítása 

Nálam gondolkodás nélkül a legkeményebb és leginkább nemszeretem (legalábbis takarítás terén) a konyha. Bár mosogatni szeretek (tényleg, van abban valami szép, ahogyan a tányérok, evőeszközök megtisztulnak), de a zsírtalanítás, a hűtőszekrény kipucolása finoman szólva sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. 

Márpedig azért időnként azért mind a sütőt, mind a mikrót, mind a tűzhelyet illik kipucolni, évente kétszer pedig nem árt nagyon alaposan. A zsíros szennyeződések ugyanis a legkevésbé sem gusztusosak, pláne nem egészségesek. 

Aztán a csapba jöhet a vízkőoldó, ha kicsit el van dugulva a lefolyó, akkor szét is kell szedni, ami nem nagy munka, de tud gusztustalan lenni… soroljam még? Nem sorolom, csak annyit teszek hozzá, hogy ilyenkor illik kipakolni és alaposan áttörölni a konyhaszekrényt is. 

A fürdőszoba 

A fürdőszobát alapvetően rendben tartja az ember (senkinek sincs kedve koszos, elhanyagolt kádban fürdeni), de azért időről időre nem árt nekiesni a csempének, a csapoknak, hogy megszabaduljunk a szennyeződések mellett a vízkőtől is. 

Fontos a lefolyók rendszeres tisztítása is (én Amerikában láttam olyan nagyon egyszerű műanyag készséget, amivel szuperül ki lehet varázsolni a hajszálakat a lefolyóból – olcsó és praktikus, ha Magyarországon is lehet ilyet kapni, akkor azt jelezzétek nekem kommentben), annál inkább, mert elég kellemetlen, amikor visszabugyog a víz. 

Ilyenkor érdemes kipakolni a fürdőszobaszekrényt, meglepően sok kifogyott dezodorral, lejárt testápolóval és még hosszan sorolhatnám, mivel találkozik ilyenkor az ember. Ezektől azért egy évben kétszer jó megszabadulni. 

A lakás többi része 

A szobákról most külön nem beszélnék, az ablakpucolás, függönymosás és -csere alap, de érdemes ilyenkor alaposan nekimenni a szőnyegeknek és a bútoroknak is, bérelhetünk is speciális tisztítógépeket. 

A szekrényeket is pakoljuk ki, ilyenkor szépen eltehetjük a nyári ruhákat és elővehetjük a télieket, és ugyanez a helyzet a cipőkkel, a táskákkal és a kiegészítőkkel is. Ha pedig valami már nem kell, adjuk el, vagy ajándékozzuk jótékony célokra. 

Az őszi nagytakarítás nem túl kellemes dolog, de az én személyes tapasztalatom az, hogy a legnehezebb része addig tart, amíg az ember rábeszéli magát, amikor már benne van a sűrűjében, akkor viszi a lendület. 

Egészen tavaszig. 

(Fotó: pixabay.com/cocoparisienne)