Kedvezményes lakásáfa, CSOK: merre tovább?

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy az 5 százalékos lakásáfának jövő év végén befellegzik, ami brutális árdrágulást hozhat az ingatlanpiacon. Mielőtt azonban mindenki a szívéhez kapna, van egy apró reménysugár, és akkor a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítéséről még nem is beszéltem.

haz_1.jpg

Nem meglepő módon én is sokat foglalkoztam a blogon a kedvezményes lakásáfával és a CSOK-kal, most úgy néz ki, legalábbis az előző esetében biztosat tudunk: 2019 év végén megszűnik és a kormány nem is tervezi meghosszabbítani. (Illetve a helyzet mégsem ennyire egyszerű, de erről majd később.) 

Varga Mihály pénzügyminiszter még valamikor a nyár közepén beszélt arról, hogy nem hosszabbítják meg az 5 százalékos lakásáfa 2019. december 31.-i határidejét, azaz ezt követően már nem lehet majd igénybe venni ezt a nem kis kedvezményt. 

Ami alaposan betehet az építőiparnak és az ingatlanpiacnak, hiszen mégiscsak egy több, mint 20 százalékos drágulásról beszélünk egyik napról a másikra (legalábbis a 2020 januárja után kifizetett új lakások esetében), ami nem csekélység. 

A Portfolió ki is számolta, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg jelenleg egy 50 millió forintban kerülő új ingatlan áfája 2,5 millió forint, addig ez 2020 januárjától 13,5 millió lesz. És hát nagyon nem mindegy, hogy ugyanaz az otthon 52,5 millió vagy 63,5 millió forintba kerül... 

Nem nehéz belátni, a már most is elképesztően drága (legalábbis az elmúlt években elképesztően sokat dráguló) ingatlanok árának ilyen mértékű megugrása nagyjából haza is vágja a piacot. 

Kivéve, ha az jön be, amiről még augusztusban beszélt az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki azt mondta, hogy a kormány gondolkodik egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén. Az egyelőre nem tiszta, mi értelme lenne lecserélni egyik kedvezményt a másikra, de hát egyelőre a részletekről sem lehet tudni semmit (már ha egyáltalán vannak részletek…). 

Mert az azért érezhető, hogy miközben a kormány nem akarja tovább tartani a kedvezményes lakásáfát (Varga Mihály erre két érvet hozott fel, egyrészt azt, hogy a határidő módosítása a szavahihetőség elvesztését hozná magával, másrészt azt is beismerte, hogy a kedvezményre rámozdultak az ingatlanbefektetők), a CSOK-ot sikernek tekintik. 

Aminek jele az, hogy a hírek szerint nem csak megtartanák, de egyenesen a kibővítésén gondolkodnak, például a kétgyerekesek számára. Ami azért is érdekes, mert egyrészt a 10 millió forintos esetleges kedvezményt egy 50 millió forintos lakás esetében pont teljesen benyeli a megemelkedő áfa, másrészt a pénzügyminiszter is elismerte, hogy a magyar építőiparnak egyszerűen nem elegendő a kapacitása, és a piaci szereplők sem bővítettek, hanem inkább árat emeltek. (Azért ezt hozzáértő emberek már jóval korábban mondogatták…) 

Itt tartunk most, az az egy biztos, hogy érdekes őszünk lesz, szóval aki érdekelt lakásvásárlás ügyben jól teszi majd, ha figyel.

(Fotó: pixabay.com/MichaelGaida)