Így építkezünk mi

Mármint mi, magyarok. Aki mostanában vágott (vágna) bele építkezésbe, esetleg felújításba, az pontosan tudja, hogy meglehetősen nagy fába vágta a fejszéjét, elsősorban természetesen az árak és a szakemberek hiánya miatt.

epitkezes_felujitas_foto_pixabay_com_igushi_a.jpg

Mindez arról jutott eszembe, hogy az idei Construma szakkiállításon az újHÁZ Centrum több mint 1100 embert kérdezett meg egy nem reprezentatív, de annál érdekesebb felmérés keretében a tapasztalatairól. 

A válaszadók többsége nem meglepő módon érintett volt (azaz építkezést vagy felújítást tervez a közeljövőben), véleményük tehát minimum megfontolandó. A legtöbben félmillió – 2 millió forintos kiadással terveznek (nyilván felújításról van szó ezekben az esetekben), de viszonylag sokan vannak azok, akik úgy számolnak, hogy nem fogják 5 millió forint alatt megúszni. 

Ami némileg meglepő, hogy a válaszadók harmada állította, ő aztán semmilyen külső anyagi forrást nem vesz igénybe, ami kissé megkérdőjelezi azt a tételt, mely szerint a CSOK-nak köszönhető az építőipar fellendülése. (Nyilván az új lakások esetében ettől még lehet más a helyzet.) 

Hol vásárolunk? 

Ami az építőanyagok beszerzését illeti, még mindig a kereskedések és a szakboltok viszik a prímet (15 ill. 12,4 százalék), a barkácsboltokba pedig jóformán senki nem megy ilyen célból, ha lehet hinni a válaszadóknak. 

Itt azért élnék a gyanúperrel, hogy a válaszadók nagy része az első két kategóriába helyezte a nagy láncokat, annál inkább, mert a legtöbben azt tartották a legnagyobb segítségnek, ha mindent meg tudnak vásárolni egy helyen. 

Azon mondjuk nem tudtam megdöbbenni, hogy a legtöbb magyar még mindig az ár-érték arányt tartotta a legfontosabbnak, és csak feleannyian állították, hogy nekik a minőségnél nincs jelentősebb tényező. 

Magad, uram… 

Ezen túl elég árulkodó (például a munkaerőhiányról), hogy a megkérdezettek közül minden tizedik azt mondta, szívesen részt venne olyan tanfolyamokon, melyeken megtanulhatná a gipszkartonozást vagy a laminált parketta lerakását. 

Pedig elkélne a segítség, mert a megkérdezettek közel fele (516 fő) valamilyen mértékben nehéznek tartja egy építkezés megszervezését (nem csodálom…), a legtöbb nehézséget a határidők teljesítése, a költségvetés betartása és a megfelelő ár-érték arányú termékek megtalálása okozza. 

Az különösebben nem lepett meg, hogy minden harmadik válaszadó szerint a megfelelő szakemberek becserkészése okozza a legnagyobb stresszt, ugyanakkor a generálkivitelezők helyében sem lennék, mert csak minden tizedik építkezni vágyó bízná rájuk az egész folyamatot. 

Összességében tehát az látszik ebből a felmérésből is, hogy a magyar még mindig nagyon árérzékeny vásárló, viszont egyre jobban érzi a saját bőrén, hogy nagyon fogynak a szakemberek, és lélekben készül arra, hogy a kisebb munkákat inkább saját maga végezze el. 

(Fotó: pixabay.com/igushi_a)