Rémesen romos, mégis menő

Érdekes helyzet alakult ki a magyar ingatlanpiacon. Egyfelől egy friss felmérésből kiderült, hogy kifejezetten sok a meglehetősen rossz állapotban lévő ingatlan az országban, ugyanakkor az árak annyira elszálltak, hogy Budapesten már éppen ezeket keresik.

felujitas_2_flickr_com.jpg

Komolyan mondom, az ember már csak kapkodja a fejét a legfrissebb ingatlanpiaci fejleményeket nézve. Akinek szeme van, az mondjuk nem nagyon lepődött meg egy friss felmérés eredményén, mely szerint rengeteg, a legnagyobb jóindulattal is csak közepesnek mondható állapotban lévő ingatlan van Magyarországon. Az már érdekesebb fordulat, hogy újabban ezek mennek a legjobban – már ha megfelelő helyen vannak, természetesen. 

A két folyamatot persze érdemes kissé kettéválasztani, ezt teszem most én is, még akkor is, ha szerintem lehet találni összefüggést a két jelenség között. Hiszen amikor nem csak pénz, szakember nincs a felújításra, de akarat sem (ha egyszer jó pénzért lelakva is el lehet adni…), akkor a végeredmény borítékolható. 

Márpedig a végeredmény az, hogy az ingatlan.com elemzése szerint ugyan elég sok lakást újítottak fel az elmúlt tíz évben, még így is nagyon magas a közepes vagy annál rosszabb állapotúként hirdetett ingatlanok aránya Magyarországon. 

A portál a 2008 és 2017 között meghirdetett ingatlanokat vizsgálta (majd vetette össze a KSH lakásfelújításra vonatkozó adataival), és meglehetősen érdekes eredményekre jutott. 

Kiderült például, hogy ebben az időszakban ugyan a magyarországi lakások 80 százalékát festették ki, de nagyobb munkákat (ide vették a burkolatok cseréjét, vagy a külső tatarozást) már csak kevesebb, mint a felén végeztek. 

Konkrét energiamegtakarítással járó felújítást pedig csak minden negyedik lakáson hajtottak végre (még úgy is, hogy futnak az ezt célzó különböző uniós és állami programok). 

Így készülj a következő ingatlanválságra!

A helyzet tehát finoman szólva is lehangoló, akkor különösen, ha kiderül, hogy az eladásra hirdetett ingatlanok 44 százalékát ítélték meg a tulajdonosok jó állapotúnak, ezeket az újszerűek (20 százalék), a közepes állapotúak (11), és a felújítandók (7-8 százalék) követték. 

Mindezt úgy (teszem hozzá csendben), hogy a tulajdonos általában túlértékeli a lakást, tehát nyilván a jó állapotúra is kell nem kevés pénzt költeni beköltözés előtt. Nagyjából ezt mondta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László is, aki a teljes lakásállományon belül több százezresre, de akár milliósra teszi a közepesnél rosszabb állapotú vagy felújítandó lakások számát. 

A két véglet a főváros, ahol 49 százalék a jó állapotú lakások aránya, és a községek, ahol viszont minden negyedik ingatlan közepesnél rosszabb állapotban van. (Nem kell ehhez felmérés egyébként, csak végig kell menni kisebb-nagyobb településen…) 

Mégis menő 

Csakhogy (és itt térünk át a történet másik felére) hiába a megkérdőjelezhető állapot, a legfrissebb trend mégis az, hogy egyre népszerűbbek a kisebb, felújítandó és akár nem túl jó környéken fekvő ingatlanok. 

A magyarázat nem bonyolult: annyira elszálltak a lakásárak, hogy főleg Budapesten a reménybeli vevők így próbálják ellentételezni a néhol horrorisztikus összegeket. 

A Balla Ingatlan egyik fővárosi kerületi irodájának szakmai vezetője szerint egész egyszerűen arról van szó, hogy annak, aki ma a fővárosban lakást szeretne venni, sok esetben lejjebb kell adnia az igényeiből, és ettől kezdve már csak döntés és pénztárca kérdése, hogy ez a méret, a szobaszám, a hely vagy a minőség lesz – esetleg több közülük. 

Rácz Gyula László szerint ennek köszönhető a külső kerületek és az agglomeráció iránt megmutatkozó egyre nagyobb igény, még akkor is, ha egyelőre nem beszélhetünk a válság előtti bummhoz mérhető jelenségről. 

Így jönnek képbe egyébként az eddig nem túl népszerű klasszikus panel lakótelepek, vagy a lepukkant (elnézést: felújítandó) kis belvárosi lakás, lehetőleg egy viszonylag jó állapotban lévő társasházban. 

Ezzel párhuzamosan persze csökken az érdeklődés a nagyobb, éppen ezért drágább ingatlanok iránt, a panellakások négyzetméterára viszont például a III. kerületben (ahol aztán bőven akad belőlük) már megközelíti a téglalakásokét. 

Szóval eljutottunk oda, hogy már olyan drágák lettek a magyarországi ingatlanok (legalábbis a fizetőképes kereslethez képest), hogy az sem baj, ha rémesen romos, mégis menő.

(Fotó: flickr.com)