Venni vagy utazni: a nagy nyaraló-kérdés

Nem könnyű eldönteni, hogy a pénzünket nyaraló vásárlására, vagy bérlésre/utazásra fordításuk, hiszen ahány ember, annyi érv és szempont, úgyhogy a mai posztban inkább csak arra vállalkozom, hogy megpróbálok pár gondolatot és szempontot felvetni.

balaton_fonyod_foto_nobli.jpg

A minap írtam arról, mennyire felmentek a Balaton környékén az ingatlanárak, és bár hétvégi házat, lakást természetesen nem csak a tó mellett lehet venni, az egyszerűség kedvéért induljunk ki ebből az alaphelyzetből. 

Tételezzük fel azt is, hogy a rendelkezésünkre áll a megfelelő összeg (csupán a számolgatás egyszerűsége kedvéért legyen 20 millió forint, bár ezzel kicsit talán alálőttem a jelenlegi áraknak), tehát ha akarjuk, akkor meg tudjuk vásárolni a kívánt ingatlant. 

De megvásároljuk-e? 

A teljesség igénye nélkül megpróbáltam összeszedni néhány érvet a vásárlás mellett, majd kicsit lejjebb ellene. 

Érvek a vásárlás mellett 

Bármikor mehetünk 

Nekünk van egy családi nyaralónk a Balaton mellett (nem vettük, örökség), és meg kell mondjam, a legnagyobb előnye, hogy bármikor le lehet ugrani, nem kell szállást foglalni, nem kell vele vacakolni, ott minden a saját holmink, olyan, mintha hazamennénk. 

Egy tóparti hétvége pihentető hatását szinte lehetetlen túlbecsülni, számomra két balatoni nap teljes feltöltődéssel ér fel. 

A miénk 

Mint már említettem, jó érzés, ha az ember a saját holmijai közé megy, a saját ágyában alszik, a saját edényeit használja, tudja, mi hol van és még sorolhatnám. 

Jó bulikat lehet rendezni 

Nálunk minden nyáron megfordul legalább két-három hétvégén egy-egy (vagy több) baráti család, ezek rendkívül minőségi, együtt töltött idők. 

Ki lehet adni, ami plusz bevétel 

Ha valaki nem akar, vagy nem tud sok időt a nyaralójában tölteni, akár ki is adhatja, más kérdés, hogy azért ilyenkor érdemes számolni a költségekkel és az esetleges amortizációval. 

Befektetés 

Az ingatlan általában jó befektetésnek számít (különösen, ha nem vagyunk rászorulva arra, hogy eladjuk, amikor az árak megzuhannak…), tehát ha van időnk és pénzünk arra, hogy egy nyaralóban álljon a vagyon egy része, akkor el lehet rajta gondolkodni. 

Érvek a vásárlás ellen 

Nagyon sok időt ott kell tölteni, hogy megérje 

A Portfolió egy korábbi írásában kiszámolta, hogy egy nagyjából 20 millió forintos balatoni ingatlan esetében évente legalább 52 éjszakát kell ott tölteni egy 4 fős családnak ahhoz, hogy megérje a vásárlás.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy nyáron három teljes hetet, és ezen kívül még 15 hétvégét (ez május elejétől augusztus végéig az összes) kell a Balaton parton tölteni ahhoz, hogy jobban megérje vásárolni, mint bérelni. 

Szóval ha csak pénzügyi szempontból nézzük, akkor ez azt jelenti, hogy tíz évig ugyanoda járunk nyaralni, mert egyszerűen nem éri meg máshova menni. 

Két háztartás 

Mivel a saját ágyunkban alszunk, a saját edényeinket használjuk (lásd fent), így gyakorlatilag két háztartást kell fenntartani. 

Egyéb költségek 

A nyaraló fenntartása rengeteg egyéb költséggel is jár, melyek lehet, hogy egyenként nem jelentenek nagy összeget, de összességében nem kis kiadást jelentenek. Olyasmire gondolok, mint a biztosítás, szemétszállítás (bizony, olyankor is fizetni kell, amikor esetleg ott sem vagyunk), kell egy ember, aki gondozza az ingatlant, rendben tartja a kertet, különben azon vesszük észre magunkat, hogy a pihenésből állandó kötelesség lesz, „menjünk már le, mert le kell nyírni a füvet”… és még sorolhatnám. 

Nehezebben jutunk a pénzünkhöz 

Szép dolog a befektetés, de ha a pénzünk ott áll egy balatoni ingatlanban, és szükségünk lenne rá, akkor nem fogunk olyan könnyen hozzájutni – és adott esetben ez is szempont lehet. 

Összegzés 

Mindezzel együtt én azt gondolom, hogy a kérdés eldöntésében legalább annyi érzelmi motiváció játszik szerepet, mint amennyi anyagi megfontolás. Sok függ attól, kinek milyen gyermekkori élményei voltak (ha voltak), szívesen jár-e ugyanarra a helyre akár évekig, vagy inkább a változatosságot kedveli, hosszú távra tervez-e, vagy sem, és természetesen az sem mindegy, mennyi befektetni való pénze van. 

A magam részéről én nem vennék nyaralót (mondom ezt részleges tulajdonosként), mert rengeteg kiadás és apró-cseprő probléma van vele, amit persze részben ellentételeznek a csodás pihenések, de… 

Ha csak abból indulunk ki, hogy egy négytagú család mondjuk félmillió forintból hasonló körülmények között tud nyaralni, akkor a 20 millió forintból 40 évig mehetünk tengerpartokra, vagy hegyekbe (és akkor még nem fektettük be semmibe közben a pénzünket). 

Én utóbbira szavazok. 

(Fotó: Nobli)