Vásár a digitális korban?

Amikor egyre több mindent vásárolunk az interneten, legyen az élelmiszer, technikai eszköz, ruha vagy könyv, akkor felmerül a kérdés, van-e értelme még a különböző vásároknak.

cim.jpg

Mindez arról jutott eszembe, hogy szerdán kezdődik a szokásos éves Construma kiállítás, ami az építőipar egyik legfontosabb eseménye. De vajon szükség van-e még az ilyen rendezvényekre a digitális korban? 

Nos, az előjelek szerint igen, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy gyakorlatilag minden kiállítói hely elkelt, a pavilonok tele lesznek a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. 

A vásár idén is (a megszokottak szerint) két részre tagolódik. Az első három nap (április 11.-13.) a szakmáé, olyan programok lesznek (utóbbiak közül érdemes megemlíteni a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara képzéseit), melyek elsősorban a szakembereket érdekelhetik. 

A nagyközönségnek a hétvége marad, a szintén szokásosnak mondható gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadásokkal, a trendeket bemutató standokkal, akciókkal.

Itt érdemes szerintem visszatérni az eredeti kérdésre. Lehet, hogy 2018-ban már rengeteg mindent vásárolunk a neten (akár építőanyagot is), és rengeteg információ elérhető, de ennek megvannak a maga hátrányai is.

2_modositott.jpg

Szerintem nagyon fontos például a hitelesség, a megbízható forrás. Az internet ugyan nagyszerű dolog, de tele van mindenféle infóval, melyek nagyon könnyen félrevihetnek mindent, és még csak rossz szándék sem kell hozzá. 

Márpedig egy saját otthon megépít(tet)ése, vagy felújítása komoly dolog, amit az ember nyilván alaposan megtervez, körüljárja a lehetőségeket, meghallgat sokféle véleményt. 

Szerintem ez ad értelmet a digitális korban egy-egy szakmai rendezvénynek: egy helyen tájékozódhatunk, beszélhetünk szakemberekkel, nézhetünk szét egy kicsit, legalább arról képet alkotva, hogy utána merre induljunk el. 

Aki például az Ytong irányába indulna el, az az A pavilon 207-es ÚjHázas standon keresgéljen csütörtöktől. 

Szóval a világunk változik, egyre inkább a digitalizáció irányába tolódik el, ugyanakkor én még mindig azt gondolom, hogy a személyes beszélgetések, informálódás a nagy horderejű döntések esetében különösen fontos.