Amikor elszabadul a fantázia

A tégla használata a belsőépítészetben elég régóta divat már, és valljuk be, jól tud kinézni, ám a többi falazóelem beltéri használata olyan nagyon számomra nem volt a képben. Pedig nem csak téglából lehet egészen izgalmas és szép dolgokat varázsolni.

ytong_borospince.jpg

Hanem például Ytong-elemekből, még ha ez elsőre meglehetősen furcsán is hangzik. Pedig van benne logika, hiszen viszonylag egyszerűen alakítható, könnyű darabokról van szó – azaz miért ne? 

Sőt, tulajdonképpen az a vicc, hogy az így készült „bútorok” egészen sajátos minimálhangulatot árasztanak, ami kifejezetten egyedivé teszi a belső terünket, és ha ezt még kicsit feldobjuk a díszítéssel, akkor izgalmas dolgokat alakíthatunk ki. (Akár borospincét is, mint az a nyitóképen látható.) 

Az előkészületek 

Mielőtt azonban rátérnék arra, mi minden készíthető Ytongból, gyorsan vegyük át, hogyan érdemes rákészülni egy ilyen munkára. 

Nyilván fontos, hogy ne csak úgy nekiessünk, érdemes egészen pontos tervet készíteni arról, mit és hogyan akarunk (mert amit egyszer levágunk, az le lesz vágva…). 

Fontos ellenőrizni a padlót, annak teherbíró képességét, a vízszintességét (az, hogy egy padló vízszintes, sajnos nem mindig olyan egyértelmű, mint az ember gondolná). 

Végül nem rossz ötlet „előrajzolni” (falra, padlóra), hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogyan és hova kerül majd az adott elem. 

Építs bútort! 

Nyilván a leginkább kézenfekvő polcokat, pultokat, egyszerűbb bútorokat építeni Ytongból. Ami nagyon fontos, hogy az elemeket minden esetben rögzíteni kell a mellette álló falhoz. 

Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha hornyot készítünk, és egy 8-10 mm átmérőjű, 20-30 cm hosszú betonacél tüskét fúrunk a falba, majd habarcsba  rakhatjuk az elemeket. Az elemsorokat a sarkoknál biztosított kötésbe kell falazni. 

Polcok, munkalapok esetében is habarccsal rögzítjük a kiválasztott elemeket a falazat tetejére, majd csempével, járólappal érdemes leburkolni. 

Különleges kandalló 

Ugyan itt a tavasz, de a kandalló nem csak a téli estéken kifejezetten hangulatos kiegészítője egy otthonnak. Akinek van kedve (és némi kézügyessége) hozzá, az belevághat a megépítésbe, de a magam részéről mindenképpen azt javaslom, hogy csak és kizárólag szakember segítségével fogjunk bele – végtére is a tűz nem játék. 

A padkák elkészítéséhez értelemszerűen érdemesebb vastagabb elemeket használni, magát a kandalló testét, a légbefúvó csatornákat, stb. is készíthetjük Ytongból, ami viszont nagyon fontos, hogy magát a tűzteret nem! (Annak ellenére, hogy az elemek nem éghető minősítéssel rendelkeznek.) Én inkább megvenném kompletten a tűzteret, azzal biztosan nem lesz baj. 

Miért érdemes Ytongból kandallót építeni? Éppen a fent említett könnyű alakíthatóság miatt, olyan formát hozhatunk létre, amilyet szeretnénk és a vakolással, burkolással sem lesz gond. 

Egy kis szobrászkodás 

A végére hagytam érdekességként (és mert ebbe aztán megfelelő kézügyesség híján én magam biztosan nem vágnék bele) a szoborkészítést. Mert azt is lehet, nem is akármilyen alkotásokat lehet összehozni Ytongból. 

Megmutatni csak nálam sokkal ügyesebbek által készített videóról tudom, de érdemes az alábbi filmet megnézni – pestiesen szólva nem semmi!