Okosszerszámok - csak gyököt nem vonnak

Vallomásos alapon azzal kezdeném, hogy nekem itthon csak alapszerszámaim vannak (azokat is néha eléggé keresgélnem kell, de ezt most inkább hagyjuk), és emiatt néha szívom a fogam rendesen. Mindig megfogadom, hogy egyszer alaposan bevásárolok, de ez általában elmarad.

habarcsterito_szanko.jpg

A magam részéről nagyon bírom azokat a szerszámokat, melyeken messziről látszik, hogy hosszú évek tapasztalatai alapján egyszerűsödtek le addig, hogy némi túlzással maguktól elvégzik a nekik szánt feladatot. Szinte mindegy, milyen szakmáról van szó, de mivel ez egy építkezős blog, ezért lássunk most néhány témába vágó „okosszerszámot”. 

Ha már ezen a blogon vagyunk, akkor példaként az Ytong falelemekhez kitalált szerszámokat nézném meg kicsit közelebbről, már csak azért is, mert okos (energiahatékony és környezetbarát) falhoz okos szerszám jár. 

A pórusbeton egyik nagy előnye, hogy könnyen megmunkálható kézzel is, ami persze nem azt jelenti, hogy érdemes nekiállni a szokásos szerszámokkal szöszölni vele, mert ezzel a saját dolgunkat nehezítjük meg (mint én, amikor még mindig hagyományos csavarhúzóval szenvedek…). 

A horonyhúzó 

A könnyű alakíthatóság persze nagy előny, de még nagyobb, ha nem roncsoljuk feleslegesen a falelemet, amikor mondjuk az épületgépészeti vezetékek és szerelvények hornyait (vagy bármi mást) akarjuk kialakítani. 

Ezt persze csinálhatjuk kéziszerszámmal, de még jobb (és pláne gyorsabb), ha fúrógépbe fogható horonymarót használunk. A lényeg, hogy a falra készítsünk egy sorvezetőt (ami lehet mondjuk egy léc is) és utána teljesen egyszerűen kialakíthatjuk a szükséges horonyt. 

Ha pedig mondjuk a villanyvezetéknek szeretnénk kialakítani a helyét, akkor a már álló falba tudjuk a célszerszámmal ezt megtenni. (Speciel ebben az esetben nem árt, ha nem remeg az ember keze, még akkor sem, ha előtte természetesen kijelöljük a megfelelő sávot.)

A habarcsterítő szánkó 

A habarcs terítése tud macerás és/vagy nem kevés koszt okozó munkafolyamat lenni, ezen segít ez a rendkívül ötletes célszerszám, ami nem csak gyors, de tiszta munkát tesz lehetővé. 

Ennek lényege, hogy pont olyan széles, mint a fal, beleöntjük a habarcsot, majd nagyon egyszerűen be tudjuk állítani az adagolást (a fogazat is választható). Ezután nincs más dolgunk, mint elhúzni a zárólemezt, a szánkót végighúzni a falon, majd a lemezt visszatolva lezárni az egészet. 

Az egy dolog, hogy egyszerű, de nem is koszol.

A habarcsterítő kanál 

Van ugyanez kanalas változatban is, ezt értelemszerűen keskenyebb falazatoknál érdemes használni. Ha lehet, ez még egyszerűbb, mint a szánkó, különösebb kézügyesség sem kell hozzá.

A kézifűrész 

OK, ez annyira nem okos, mert végül is egy fűrész csak egy fűrész, ugyanakkor azért említem meg mégis, mert az Ytong egyik nagy előnye éppen a könnyű alakíthatóság, amihez a leggyakrabban alighanem ezt a szerszámot használjuk. 

Ebben persze nem is a fűrész az igazán érdekes, hanem az a speciális derékszög, amit kifejezetten erre a célra találtak ki jótét lelkek (akiknek nyilván elegük volt már az állandó méricskélésből). Ezt teljesen egyszerűen feltesszük a falra, bejelöljük rajta az elvágandó részt, és aztán már csak fűrészelni kell.

Nyilván lehetne még sorolni egyéb szerszámokat, vannak ilyenek téglához is, talán egy későbbi posztban ezekre is sor kerül. A lényeg azonban nem ez, hanem hogy mielőtt nekiállnánk akár barkácsolni is, érdemes kicsit körülnézni a neten vagy az áruházakban – rengeteg melót, koszt és bosszúságot megspórolhatunk magunknak.