Jól jön az Otthon Melege

Nem csak ebben a felettébb szeszélyes és hideg márciusban jön jól az otthon melege. Pontosabban az Otthon Melege, hiszen a program idén is folytatódik. A cél az elavult rendszerek kicserélése és az energiahatékonyság. Kik pályázhatnak, és mire érdemes figyelni?

hoszigeteles.jpg

Az Otthon Melege programot olyan nagyon aligha kell bemutatni, hiszen immár három éve fut az elsősorban az energiahatékonyságra koncentráló sorozat, amiben a hűtőktől a fagyasztókon át a mosó- és szárítógépekig mindenféle eszközt le lehetett már cserélni. 

A fűtési rendszerek korszerűsítése is része a programnak, olyannyira, hogy az önállóan támogatható tevékenységek között szerepel a hőtermelő berendezés(ek) cseréje új kondenzációs gázkazánra, a meglévő fűtési rendszerek korszerűsítése (ebben ugyanúgy benne van a kéményátépítés és kialakítás, mint a fűtési rendszer átalakítása, engedélyeztetési költségek, stb.). 

Ha magamból indulok ki, akkor például erősen elgondolkodtató ez a lehetőség. Évek óta szenvedünk egy régi kazánnal, aminek a cseréje nagyon komoly pénzeket emésztene fel, hiszen nem csak kazánt kell cserélni, de a kéményt is bélelni kell, engedélyeket kell kérni, és még sorolhatnám. 

Amikor legutóbb a januári fagyok idején állt le a kazán, a szerelő azt mondta, mindent összeszámolva alulról karcolhatja az 1 millió forintot egy kazáncsere, és ebben még nem is a kazán a legnagyobb tétel. 

Ez csak egy példa, az idei kiírás családi ház felújítására, ablakcserére, és fűtéskorszerűsítésre szól. 

Kik pályázhatnak? 

A kérdés persze az, hogy pályázhatunk-e az Otthon Melege programra. A kiírás szerint magyarországi lakhellyel rendelkező (ez stimmel…), „cselekvőképes nagykorú természetes személyek” (ez is…) nyújthatnak be pályázatot. 

A tulajdonostársak és haszonélvezők hozzájárulása minket nem érint, szóval elvileg jók vagyunk. Fontos még tudni, hogy a támogatást 1996 előtt, kizárólag hagyományos technológiával (vályog, illetve falazott szerkezetű) épült házak felújítására lehet igénybe venni. 

Az elszámolható költségek 

Az sem mindegy persze, hogy milyen költségeket lehet elszámolni. A legnagyobb összeg (az elszámolható költségek 55 százaléka, de maximum 2,5 millió forint) egy komplex felújításra igényelhető, ebben szerepel a hőszigetelés, egy energiahatékonysági fejlesztés, és legkevesebb egy megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése. 

Ha nem akarunk ennyire összetett felújítást, akkor a hőszigetelés + egy megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítésére 2 millió forint (vagy az elszámolható költségek fele), míg az energiahatékonysági fejlesztés plusz megújuló energiát hasznosító rendszer megvalósítására 1,5 millió forint (vagy az elszámolható költségek 45 százaléka), míg az egy típusú fejlesztésre az elszámolható költségek 40 százaléka, de maximum 1 millió 250 ezer forint igényelhető. 

A pénzt utólag kapjuk meg, viszont vissza nem térítendő támogatásról van szó. 

Hőszigetelés kívül-belül 

Most nem sorolnám fel az összes többi előírást és lehetőséget (elég jó összefoglaló olvasható itt), hanem kiemelném, hogy hőszigetelésre is lehet pályázni. Sajnos visszamenőleg nem (azaz aki nemrég hőszigetelt, az sajnos nem próbálhat meg utólag lefaragni a kiadásaiból). 

Viszont arra van lehetőség, hogy a pályázat keretében lecserélhető, vagy a meglévő hőszigetelő rendszer alkalmassága esetén újabb réteg fogadásával bővíthető, négyzetméterenként nettó 15 ezer forintos fajlagos költségig. 

Érdemes megfontolni a belső oldali hőszigetelést is, amivel nem csak a rezsit csökkenthetjük, hanem meglehetősen sikeresen léphetünk fel a penészedés, a párakicsapódás, vagy éppen a gombásodás ellen. 

Visszatérve a pályázatokhoz, azokat idén július elsejétől lehet benyújtani, valami azt súgja, érdemes lesz sietni, mert a rendelkezésre álló források elég gyorsan ki szoktak merülni.