Így változik a CSOK

Talán már meg sem lep senkit, hogy ismét változik a családi otthonteremtési kedvezmény. Az immár kétéves CSOK jó pár változáson átment már, most ha igaz, egyszerűbb és gyorsabb lesz az igénylés. Helyzetkép.

csok_2.jpg

A családi otthonteremtési kedvezmény megítélése kissé vegyes. Én is többször írtam már róla (például itt, vagy itt) és elég sok kérdőjel felmerült ezekben a posztokban is. 

Nem sokkal az indulás után még az építkezés és felújítás előtt állók közel fele (43%-a) tervezte, hogy igénybe veszi a kedvezményt, aztán ténylegesen csak az építkezők 21 százaléka élt vele. 

Jó pár hónappal később már az is kiderült, hogy a nagy kezdeti lelkesedést elég komoly kiábrándulás követte, és egyébként is akadtak sokan, akik úgy érezték, inkább csak illúzió volt az egész – legalábbis nekik. 

Ráadásul arról is megoszlanak a vélemények, hogy az állami kedvezmény miként hatott a lakáspiacra, és egyáltalán megkönnyítette-e az otthonhoz jutást, vagy csak felnyomta az árakat. 

Két rendelet módosul 

Szóval van min csiszolni, nyilván ezért is döntött úgy a kormány, hogy március 15-től változtat az igénylésen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a minap arról beszélt, hogy két rendelet is módosul. 

Egyrészt nem kell majd minden dokumentumot beszerezni, elég lesz nyilatkozni arról, hogy minden úgy van, ahogyan mi állítjuk. A képet azért árnyalja, hogy ezt büntetőjogi felelősségünk tudatában kell majd tenni, tehát nem érdemes mellébeszélni. 

Átlagos esetben banki igénylésénél elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről. 

Emellett rövidülnek az ügyintézési határidők, már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, és a külföldről hazatérő magyar családok is kaphatnak CSOK-ot – mondta Novák Katalin. 

A legfontosabb változások 

A kedvezmény igénybevételénél több minden változott az elmúlt időszakban. A teljesség igénye nélkül ezek közül kiemelnék párat. 

A legfontosabb, hogy az ingatlan energiahatékonysági szintjét már nem kell figyelembe venni, emellett eltörölték a 160 m2-es felső mérethatárt, és az előre bevállat gyerekek esetében elég, ha az egyik szülő 40 év alatti. Apropó gyerekek: az egyetemre nem járóknál 20, a felsőoktatásban tanulóknál 25 éves korig lehet figyelembe venni őket. 

Használt ingatlanok vásárlásakor a CSOK alapösszege 10 százalékkal emelkedik, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyerekszámtól és ingatlanmérettől függően átlagosan 50 ezer – 250 ezer forinttal emelkedik az igényelhető összeg. 

Nem korlátozzák a megvásárolható ingatlan értékét sem, és ez felfelé és lefelé is igaz, azaz sem felső, sem alsó méret- és összeghatár sincs. 

Rengeteg egyéb változás van még (például akár három gyermeket is lehet előre vállalni a kettő helyett), de ezekbe nem mennék bele részletesen, itt például elég bőven lehet olvasni minderről. Az építkezés előtt állóknak pedig mindenképpen ajánlanám, hogy olvassák át az itt összeszedett hasznos infókat

A családi otthonteremtési kedvezményt eddig egyébként 68 ezer család, 280 ezer ember vette igénybe 189 milliárd forint összegben.