Olcsóbb otthont pénteken?

A Fekete Péntek egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is, igaz, elsősorban a műszaki cikkek és a kiskereskedelemben kapható áruk terén. Mi a helyzet az ingatlanpiaccal, lehet-e olcsóbban lakást venni ilyenkor?

black_friday_haz_foto_realtor_com.jpg

Elsőre azt mondaná az ember, hogy túl sok értelme nincs a Black Friday-nak az ingatlanpiacon, hiszen ki adna 20-30 vagy akár csak 10 százalék kedvezményt egy kifejezetten nagy értékű és hosszú távú befektetésnek számító árucikkből. 

Ráadásul mivel Magyarországon csak az utóbbi években kezd divattá válni a Fekete Péntek, nem is nagyon lehet még tendenciákat megállapítani. Éppen ezért azt javasolnám, nézzünk át a „műfaj” őshazájába, az Egyesült Államokba, mert ami ott van, az jó eséllyel előbb vagy utóbb (a tapasztalat szerint mostanában inkább előbb) itt is lesz. 

Az ünnepi időszak szelleme 

Magyarországhoz hasonlóan az Egyesült Államokban sem az év vége az ingatlanforgalmazás csúcsidőszaka, ennek megfelelően mikor érdemes leginkább vásárolni? Ilyenkor. Illetve majdnem, de erről kicsit később. 

Amerikában az eladók a lanyhább forgalmat úgy próbálják kicsit felpörgetni, hogy egészen komoly árengedményeket adnak - nyilatkozta korábban az aol.com oldalnak egy Denver környéki kereskedő. 

Az ünnepi időszakban a szemfüles vásárlók akár 10 ezer dollár (2,6 millió forint) árengedményt is elérhetnek, ami azért nem kis összeg. A másik szokás, hogy az eladó ilyenkor nem (vagy nem csak) az árból enged, hanem bedob valami extrát az ajánlatba, és ha ez az extra mondjuk műszaki cikk, akkor már meg is érkeztünk a Fekete Péntekhez. 

Komoly engedmények 

Érdemes tehát az év végi partizás közben (vagy helyett) időt szakítani a keresgélésre, mert egészen érdekes ajánlatokba is belefuthatunk, akár Magyarországon is. 

„A hozzáértő eladók ebben az időszakban a szokásosnál is agresszívabban próbálják megfogni azt a néhány potenciális vásárlót, aki egyáltalán a piacon mozog” - hívta fel a figyelmet a Forbesban egy seattle-i ingatlanügynök. 

James Dainard tapasztalata szerint kis szerencsével lehet akár 2-3 millió forintnyi dollárt spórolni, annál is inkább, mert aki ilyenkor keresgél, az tényleg komoly érdeklődő, akinek csak egy kis (anyagi) biztatás kell, és ezt az eladók is tudják. 

„Őszintén úgy vélem, az ünnepi időszak az egyik legjobb időszak a lakásvásárlásra. A Hálaadás és szilveszter között akár 5 százalékot is lehet spórolni egyes vásárlásokon. Akadt olyan hirdetés, amiben méretes tévét, nagyon jó minőségű biztonsági rendszert, vagy akár laptopot adtak a házzal – kész elmebaj volt” - mesélte a portlandi ingatlanügynök, Tracey Hicks. 

Fekete Péntek augusztusban 

Nem mindenki ért egyet azonban az ünnepi időszak feldicsérésével. A Trulia nevű szakportál szerint például az ingatlanos Fekete Péntek nem ilyentájt, hanem augusztus vége felé van az Egyesült Államokban. 

A legtöbben ugyanis még a nyár vége, és a jóval lassabb őszi-téli szezon beállta előtt szeretnének megszabadulni ingatlanjuktól. Így nem csoda, hogy augusztusban minden hetedik eladó ingatlannál el lehet érni valamilyen engedményt, míg decemberben ez az arány csak 8 százalék. 

Összességében a rossz hír tehát az, hogy kifejezetten fekete pénteki akciók még az Egyesült Államokban sincsenek az ingatlanpiacon, de van jó hír is, mégpedig az, hogy egyetlen nap helyett több hétig lehet válogatni az olcsóbb otthonok között.

(Fotó: realtor.com)