Fél szobával kisebb lett, maradhat?

Akár tetszik, akár nem, a címben feltett kérdésre csak egyetlen válasz létezik. Márpedig nem nagyon tetszik, hogy tavaly november óta a talán legnépszerűbb árkategóriában egy fél szobányi drágulás volt, ennyivel ér ma kevesebbet annak a pénze, aki lakást venne. Ha már itt tartunk, akkor azt is érdemes megnézni, mire számíthatnak a családok, egyáltalán van-e még reményük elérhető áron otthonhoz jutni.

nappali4.jpg

Tizenkét hónap alatt egy fél szobányival kevesebbet ér annak a pénze, aki a legnépszerűbbnek számító árkategóriában (ez a 25-32 millió forintos szegmenst jelenti) szeretne lakást venni. Mindezt természetesen azonos minőségi mutatók mellett – olvasható az Otthontérkép friss elemzésében.

A fentinek némileg ellentmondani látszik, hogy a legkeresettebb lakástípus 35 millió forintba kerül, 3 szobás, és nem túl forgalmas helyen fekszik, de az a pár millió forint ide vagy oda már nem számít… 

A lényeg viszont az, hogy ezért a pénzért ma már gyengébb minőségű és kisebb lakást tudunk csak venni. Ami a minőséget illeti, annak romlása elsősorban arra vezethető vissza, hogy míg akár egy évvel ezelőtt is volt esély arra, hogy új építésű lakást vásároljunk ennyiért, ez 2017 végére szinte reménytelen vállalkozás lett ebben a kategóriában. Szóval maradtak a használtak, ami azért nem ugyanaz. 

Sajnos nem csak rosszabb, de kisebb is lett az a bizonyos ingatlan, méghozzá 3 egész négyzetméterrel. Erre persze lehet azt mondani, hogy nem olyan sok, de nekem azért fájna, ha 60 helyett csak 57 négyzetméteres lakást tudnék venni (nem beszélve a lélektani hatásról, mert mégis más 60 négyzetméter, mint „ötvenvalamennyi”). 

Tudom még fokozni a dolgot, ugyanis lesz még rosszabb is a szakemberek szerint. Olyannyira, hogy a következő években folytatódik ez a tendencia, tehát akinek van pénze, az jól teszi, ha mielőbb vásárol, nehogy azon vegye észre magát, hogy szép lassan közelít az 50 négyzetméter felé. 

Mindenesetre a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a csökkenés addig folytatódik, amíg egyszer csak a vásárlók megunják és úgy döntenek, inkább elhalasztják a vásárlást, mert már nem éri meg nekik. 

Mi lesz a családosokkal?

Még ennél is rosszabb helyzetben vannak a gyermekes családok, ahol a három szoba inkább alapkövetelmény. Igaz, ők általában nem akarnak a belvárosban lakni, a magam példájából kiindulva azt tudom mondani, hogy gyerekekkel sokkal jobb egy nyugodtabb, zöldebb kertvárosi részen lakni. 

Szóval ha kicsit szűkítjük a nagy képet, és megnézzük, mire számíthat ma egy (mondjuk fővárosi) család, akkor kétféle választ adhatunk. A rövidebb, hogy sok jóra nem. 

A hosszabb, hogy ha a legnépszerűbb és a családosoknak leginkább megfelelő (sok zöldövezettel rendelkező, de nagyon nem kieső) kerületeket vesszük alapul, akkor mondjuk a XI. és III. kerület társasházaiban átlagosan 450 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért. 

Panelek esetében ez 310-370 ezer forint (azért ha jól belegondolunk, ez sem kevés, mégiscsak panelről beszélünk). 

Ha valaki családi házra vágyik, akkor már nagyobb a szórás, és nem is nagyon érdemes a XI. kerületben keresgélni, mert ott 120 ezer forinttal is több lehet egy négyzetméter, mint a III.-ban. 

Ha akarom, akkor félig tele van a pohár, ha akarom félig üres. Mert igaz ugyan, hogy nehezebb lett az ingatlant keresők helyzete az elmúlt egy évben, de még mindig jobb, mint amilyen várhatóan egy év múlva lesz. 

Ettől kezdve már mindenkinek a hozzáállásán és a pénztárcáján múlik, hogyan néz a pohárra.