A legnagyvonalúbb bank pörgeti az építőipart

Ráadásul ez a pénzintézet a legnagyobb multi a világon, hiszen gyakorlatilag mindenhol jelen van, ahol emberek élnek. Az is biztos, hogy nélküle az ingatlanpiac is komoly bajban lenne.

penz_szamologep_foto_pixabay_com_werbefabrik.jpg

A MamaPapa Banknál nagyvonalúbb intézmény aligha létezik, hiszen egy friss felmérés szerint a megkérdezett szülők (mert természetesen róluk van szó) közel felének eszébe sem jut, hogy visszakérje a gyermekétől a neki kölcsönadott összeget – melyet aztán az utódok legnagyobb arányban otthonteremtésre költenek. 

Egy brit felmérés szerint a szülők 39 százaléka ad kölcsönt a gyermekének azzal a céllal, hogy az lakást vásároljon belőle, a kölcsönadók 44 százaléka pedig nem várja el, hogy a teljes összeget visszakapja. 

Én is vettem fel hitelt a MamaPapa Banknál, és abszolút aláírom, amit a felmérés is állít, hogy ennél nagyvonalúbb feltételek (és kedvesebb ügyintézés…) a világon nincs. 

Érdekes, de magyarázható kettősség, hogy miközben például az Egyesült Királyságban a nagy pénzintézetek egyre szigorúbb feltételekkel adnak kölcsön, addig a szülői bank éppen hogy lazít a feltételeken. 

Nagyvonalú szülők 

A Prudential által megrendelt 1000 fős felmérésben részt vevők kétharmada állította, hogy vagy adott már kölcsön családtagnak, vagy készül rá, hogy ez megtörténik a jövőben. 

Akik már adtak kölcsön, azoknak átlagosan 12700 fonttal (közel 4,5 millió forinttal) tartoznak a csemeték, míg a kölcsönök 11 százaléka meghaladja a 20 ezer fontot (7 millió forintot). 

Azok közül, akik még csak számítanak arra, hogy kölcsön fognak adni, 37 százalék véli úgy, hogy aligha kapja vissza a pénzt, és csak minden negyedik (28 százalék) várja el a teljes visszatérítést. 

A hátulütők 

Mindez nagyon szép és rendben is van, de mint minden esetben, itt is van egy „csakhogy”. Ebben az esetben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy fontos és szép dolog a felnőtt életet kezdő gyerekek megsegítése, ám ennek komoly hátulütői lehetnek. 

„Szülőként teljesen megértem, hogy mindannyian, akik megengedhetjük magunknak, szeretnénk anyagi segítséget nyújtani a gyermekeinknek. Ugyanakkor a kutatásunk azt mutatja, hogy ez a pénzügyi segítség a legtöbb esetben voltaképpen ajándék” – mutatott rá a Prudential nyugdíjbevételi szakértője. 

„Ezek a leírt kölcsönök veszélybe sodorják a szülők hosszútávú pénzügyi biztonságát, gyakran az életük egy olyan szakaszában, amikor nekik is a jövőjükre és nyugdíjaskoruk biztonságára kellene gondolni” – tette hozzá Stan Russell. 

A diákhitel és az ingatlanárak szorításában 

A helyzet ráadásul azért is egyre nehezebb az Egyesült Királyságban (is), mert egyrészt egyre több fiatal kezdi komoly adóssággal felnőtt életét, köszönhetően az egyetemi tandíjaknak, másrészt (és alighanem ez legalább ilyen fontos tényező) olyan ütemben emelkednek az ingatlanárak, amivel a fizetések képtelenek lépést tartani (ez is ismerős Magyarországon). 

„Kulcsfontosságú lenne, hogy a szülők ne ajándékozzanak el olyan pénzt, amire később szükségük lehet, pláne ha szinte biztos, hogy a gyerek soha nem lesz abban a helyzetben, hogy visszafizesse azt” – hívta fel a figyelmet az egyik lakáshitellel foglalkozó brókercég szakembere. 

„Mivel egyre tovább élünk, nagyobb összegek elajándékozása oda vezethet, hogy életük egy későbbi szakaszában a szülők kifogynak a tartalékokból. Így aztán igazi kihívás úgy segíteni a gyerekek lakásvásárlását, hogy ezzel párhuzamosan a saját pénzügyi biztonságunkat is megőrizzük” – tette hozzá Mark Harris. 

Mindehhez én csak annyit tennék hozzá (olyan szülőként, aki nem is olyan sokára hasonló helyzetbe kerül), hogy nem is olyan egyszerű dolog ezt az egyensúlyt megtalálni, hiszen az ember nyilván minden erejével segíteni szeretne a gyerekén, ugyanakkor nyilván szeretne kényelmes öregkort magának. 

Csak hát amikor a gyermek jóléte a kérdés, akkor nem nagyon mérlegelünk…

(Fotó: pixabay.com/WerbeFabrik)