Mikor jó üzlet az ingatlanvásárlás?

Nyilván mindenki jó üzletet akar kötni, amikor ingatlant vesz, még akkor is, ha nem kifejezetten befektetési célzattal vásárol. Azzal sem mondok hatalmas újdonságot, hogy alapvetően a hely és az ingatlan állapota a két döntő tényező. Az viszont már egy érdekesebb kérdés, mi mindenre érdemes figyelni, hogy nehogy lyukra fussunk.

kulcs_2_foto_pixabay_com_mastersenaiper.jpg

Tapasztalat és jó szem is szükséges persze ahhoz, hogy helyesen mérjük fel, vajon jól fektetjük-e be a pénzünket egy adott ingatlan megvételekor. Bárki, aki már vett használt lakást vagy házat, pontosan tudja, hogy a vásárlás után számtalan kisebb-nagyobb rejtett hibára derülhet fény, ami alaposan megkeserítheti az életünket. (Arról nem beszélve, milyen macerával és mekkora költséggel járhat a felújítás manapság Magyarországon.)

A Forbes Real Estate Council szakemberei több érdekes tippet is adtak, amivel elkerülhetjük a csapdákat, vagy legalábbis biztosabban felmérhetjük, mibe is fektetjük a pénzünket. 

Az 1 százalékos szabály 

Több módja is van annak, hogy felmérjük, mennyire jó befektetés egy ingatlan. Az egyik ilyen az 1 százalékos szabály, aminek lényege, hogy amennyiben a megvásárolt ingatlant a vételár legalább 1 százalékáért ki tudjuk (vagy tudnánk) havonta adni, akkor jó üzletet kötöttünk. 

Jó helyen vegyél rosszat 

A hely az egyik legfontosabb tényező a befektetés szempontjából, tehát mindig megéri inkább lepukkant ingatlant venni egy jó helyen, mint jó minőségű ingatlant egy rossz környéken. Ha ugyanis maga az épület vagy a környék jó, akkor még mindig felújíthatjuk (akár apránként) a sajátunkat, míg hiába veszünk egy belül ragyogó lakást egy rosszabb környéken, annak értéke csak romlani fog. 

Csak a tetőt figyeld 

Már én is hallottam több szakembertől, hogy a tető állapota szinte mindent elárul magáról az ingatlanról, megtudjuk, hogy mennyire karbantartott, egyszerű, elegáns, vagy éppen elhanyagolt. Vajon a tető toldozott-foldozott, vagy még az eredeti cserepek vannak fent? Mind fontos jel. 

Az ingatlan állapota 

Azzal együtt is, hogy az ingatlan elhelyezkedése fontosabb, mint az állapota, azért utóbbi sem mindegy, különösen, hogy adott esetben akár komolyabb alku tárgya is lehet. 

Ha egyáltalán nincs, vagy csak pár semmitmondó fotó a hirdetésben, akkor érdemes élni a gyanúperrel, hogy vannak gondok, ami ráadásul azt is jelezheti, hogy az eladónak sürgős a dolog, mi pedig még többet alkudhatunk az árából. 

Bővülő piacon legyen 

Érdemes átböngészni a helyi lapokat, kutatni kicsit a neten, hiszen nagyon nem mindegy, hogy merre tart az a környék, ahol a kinézett ingatlan fekszik. Ha például komolyabb infrastrukturális fejlesztések várhatók, az általában jó hír (kivéve persze ha kétszer háromsávos utat építenek az ablak alá), az pedig főleg, ha nagyobb cég költözik a közelbe, ilyenkor ugyanis egyből megugrik az albérletek ára. 

Ugyanígy fontos az is, merre halad a környék. Lehet egy beállt, sokat már nem változó hely, ennek is megvannak a maga előnyei, de ebben az esetben túl nagy profitra ne számítsunk. Ennél kockázatosabbak a változásban lévő kerületek, ám ha jó helyen vásárolunk és körültekintők vagyunk, akkor ezeknél egész szép pénzt kereshetünk.

(Fotó: pixabay.com/mastersenaiper)