Miért érdemes jó állapotban lévő lakást venni?

Amikor az ember nekivág az otthonkeresésnek, alapvetően három stratégiát követhet: vagy saját maga épít, vagy ha használtat vesz, akkor abból vásárolhat jó állapotút, amivel nincs sok dolog, vagy lelakottat, amivel van, viszont olcsóbb, és a saját képünkre formálhatjuk. Mostanában ez a rendszer látszik felborulni.

nappali2.jpg

A saját építést most vegyük ki a kalapból, inkább vizsgáljuk meg a másik két opciót, azaz hogyan állunk most a használt ingatlanok terén. Annál is inkább, mert a helyzet elég markánsan változott az utóbbi egy-két évben, és nem feltétlenül az előnyére. 

Vegyük példaként Dél-Pestet, ahol mostanra szinte teljesen eltűntek a befektetők a piacról. Miközben az elmúlt egy évben nagyjából 10-15 százalékkal megnőtt az eladó ingatlanok száma, a kereslet nem nagyon változott a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint. 

Ennek oka kettős: egyrészt az ingatlanlufi miatt túl vannak árazva a lakások, másrészt főleg a házak esetében gyakorlatilag csak a rossz állapotban lévők maradtak meg, és ezek nem túl kelendők – tette hozzá a Tőzsdefórumon Lendvainé Pető Zsuzsanna. 

Ez elsőre meglepő lehet, hiszen évtizedekig épültek otthonhoz jutási stratégiák a „megveszem a lepukkantat és felújítom a saját ízlésem szerint” hozzáállásra, amiben azért valljuk be, van ráció. 

Túlárazott ingatlanok 

Csakhogy a munkaerőhiány miatt ma sokkal nehezebb (és drágább, amiben persze az egyre többe kerülő építőanyag-áraknak is komoly szerepe van) minőségi felújítást végeztetni egy ingatlanon, mint akár pár évvel ezelőtt. 

A szakember szerint egészen egyszerűen az eladók túlárazzák az ingatlanokat, nem is kevéssel, a dél-pesti régióban például akár 3-5 millió forinttal is, ami elriasztja a vevőket. 

Ebből az árból ráadásul alkudni sem nagyon lehet, mert az eladók meg vannak győződve ingatlanuk értékéről, így pedig nehéz előrelépni. A kétszámjegyű engedmény már-már csodaszámba megy az ingatlanközvetítő szerint. 

Szóval az eladó használt ingatlanok nagy része olyan, hogy sok (olykor 10-15 millió forintot) is rájuk kellene még költeni, és így már majdnem egy jó állapotú használt ingatlan áránál tartunk. 

A másik szempont (amit a saját lakókörnyezetemben tapasztalok) az az, hogy a jellemzően „Kádár-kocka” házak olyan borzalmas állapotban vannak, hogy gyakorlatilag nem felújítani kell, hanem bontani (ami szintén pénzbe kerül), és a végén ott áll az ember azzal, hogy több tízmillió forintért vett egy telket és rajta jó esetben egy használható házalapot. És 20-25 millió forintért telket venni mondjuk Dél-Pesten (hogy az alappéldánál maradjunk) elég kemény. 

Nincs, aki felújítsa 

Ráadásul még ha valaki úgy döntene is, hogy belevág, jön a következő probléma: jó eséllyel nem lesz kivel elvégeztetni a munkát, pláne, ha minőséget is szeretne a pénzéért. 

Szakemberből ugyanis a kivándorlás miatt kétféle van: a jó, aki hónapokra, sőt, akár egy évre előre is be van táblázva (és aranyáron dolgozik), és a gyenge, aki talán elvállalja a munkát (aranyáron persze), de abban sok köszönet nem lesz. 

Így az az érdekes helyzet állt elő az ingatlanpiacon, hogy jobban mennek a szépen felújított, „azonnal költözhető” ingatlanok, melyek drágábbak ugyan, de legalább nincs velük macera, mint az olcsóbb, de felújításra szoruló házak, lakások. 

Ha most nekem kellene lakást, házat vennem (szerencsére nem kell), akkor biztos, hogy én is inkább a drágább, de jó minőségű mellett tenném le a (nagyon sok) garast.