Hol érdemes új lakást venni?

Egy új (vagy akár használt) ingatlan vásárlásánál rengeteg szempontot figyelembe vesz az ember, ezek egy része racionális, a másik viszont kifejezetten érzelmi felvetés. Ebben a posztban mindkettő szerepet kap majd, de azért alapvetően a befektetési jelleget próbálom kidomborítani.

lakas_4_foto_pixabay_com_pexels.jpg

Amikor mi új lakás vásárlásán gondolkodtunk, akkor elég sok szempontot vettünk figyelembe (mint mindenki más is nyilván), és ezekben erősen keveredtek a racionális és az érzelmi alapú tényezők. 

Egyfelől fontos volt, hogy a család többi tagja (legfőképpen a szülők) közel legyenek. Legalább ilyen fontos volt az, hogy olyan helyet találjunk, ami nem valamelyik zsúfoltabb belvárosi kerületben van, ugyanakkor nincs is annyira az agglomerációban, hogy az nagyon megnehezítse a mindennapi munkába járást. 

Húztunk tehát egy demarkációs vonalat („eddig és kijjebb nem” felkiáltással) és nekiálltunk keresni. 

Az ember nyilván tisztában van az anyagi lehetőségeivel, és azon belül mozog, így végül egy új építésű lakóparki ingatlannál kötöttünk ki. Ebben a döntésben fontos szerepe volt annak, hogy a lakópark tényleg az legyen (és ne annak hívott modern lakótelep), illetve olyan környéken legyen, ami megkönnyíti a későbbi értékesítést, ha esetleg nagyobb lakásba vagy házba költöznénk. (Ami azóta megtörtént.) 

A lakást akkor vettük, amikor már majdnem teljesen készen volt (ez több szempontból hiba), viszont a lakópark többi része még csak épült (ez viszont előny, rögtön kiderül, miért). 

Így lett tehát egy, még a fővárosban, de annak egy kertvárosi részén fekvő, nem túl jó, de azért elviselhető tömegközlekedéssel rendelkező, viszont rengeteg fontos szolgáltatáshoz közel eső lakásunk. 

Mindezt azért meséltem el, mert aki most gondolkodik új lakás vásárlásán, az nyilván végigfuttatja magában ezeket az érveket. 

Kicsit más persze a helyzet, ha kifejezetten befektetési céllal keresünk ingatlant, amin azért is érdemes elgondolkodni, mert aki jól csinálja, az az átlagosnál magasabb hozammal számolhat. 

Minél hamarabb, annál jobb 

Sokan nem szeretnek a „tervezőasztalról” vásárolni, azaz még csak tervekben létező ingatlant venni, aminek egyik oka a bizalmatlanság lehet, másik pedig az, hogy amit nem látunk, azt nehezebben tudjuk elképzelni, és azért nagyon nem mindegy, például milyen (építő- vagy burkoló)anyagokat használnak. 

Aki viszont bevállalja a minél korábbi vásárlást, az kifejezetten jól járhat, hiszen a konkrét építkezés előtti szakaszban általában olcsóbban juthat hozzá az ingatlanhoz. (Arról nem beszélve, hogy az ingatlanárak várhatóan tovább emelkednek majd, ha nem is olyan mértékben, mint eddig, tehát mire átadják a lakást, már szép hasznot húzhatunk belőle.) Ezért írtam előbb, hogy mi kicsit elkéstünk a vásárlással. 

Amiben viszont szerencsénk volt, az az, hogy a lakóparki építkezés több ütemben zajlott, és mi még viszonylag az elején szálltunk be, így aztán az ár is kedvezőbb volt, mint később. 

Igaz, ezért el kellett fogadni, hogy egy ideig még építkezni fognak a környéken (és nem lesz kész például a park), de a lakás szerencsés elhelyezkedése miatt ez messze nem volt olyan zavaró, mint előzetesen attól tartani lehetett, árban pedig simán megérte. 

Hol vásároljunk? 

A nagy kérdés persze az, hogy merre keresgéljünk, különösen akkor, ha nem kell személyes szempontokat figyelembe venni. 

Alapvetően azt szokták mondani, hogy érdemes kisebb lakást nézni frekventáltabb környéken (például egyetemek mellett, vagy a belvárosban), de őszintén szólva új lakást ilyen feltételekkel nem könnyű találni. 

Amikor keresünk, akkor érdemes kicsit utánanézni, hogy milyen fejlesztések vannak folyamatban (vagy tervben) a környéken, mert ez komolyan befolyásolhatja az ingatlan jövőbeni értékét. 

Másik példa, amit a Portfolio egyik cikke felhozott, az az irodapiaci bővülés, hiszen egy ilyen környéken nyilván sokan dolgoznak majd, tehát a lakásunkat is könnyebben és jó áron tudjuk majd ki- vagy eladni. 

Csak természetesen 

Nyilvánvalóan a természeti környezet alapvetően meghatározza az ingatlanárakat. Budapest esetében például az FHB Index egy korábbi elemzéséből kiderült, hogy a fővárosban az átlagosnál jelentősen drágábbak a Duna partján fekvő ingatlanok, a drágaság és a vízparthoz való közelség egyenes arányban áll egymással. 

A 2015-ös felmérés szerint konkrétan plusz 20-25 százalékos felárat jelent a víz közelsége, ami nem csekélység, és akkor még nem beszéltünk a panorámáról. 

Van tehát mit végiggondolni új lakás vásárlása esetén, de érdemes rászánni egy kis időt, mert nagyon sok millió forint sorsa múlhat rajta.

(Fotó: pixabay.com/Pexels)