Váratlan rizikója lehet az új lakás vásárlásának

Arról már rengeteg cikk és poszt született (én is írtam róla), hogy a munkaerőhiány milyen komoly problémákat okoz a magyar építőiparban. Nos, most egy újabb, nem is akármilyen rizikófaktor jelent meg a piacon.

lakas_2_foto_pixabay_com_elias_noessing_1.jpg

A minap meglepve hallgattam egy ismerősömet, aki arról mesélt, hogy éppen építkezést tervez, és (lévén alapos ember) kicsit körülnézett a piacon, felmérve a lehetőségeket.

Azt mondta, arra számított, hogy szakembert nehéz találni, arra is, hogy az építési telkek brutál árakon kelnek el, az viszont meglepte, hogy a kereskedő elmondása szerint nagyobb mennyiségek esetében (ez mondjuk őt annyira nem érinti) milyen sokat kell várni az építőanyagokra, és egyre több köztük a „közepes minőségű” (khmmmm).

Akár hónapokat is várni kell

Éppen ezért annyira nem lepett meg a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség legfrissebb jelentése, mely szerint a speciális szakipari dolgozók hiánya mellett már az építőanyagoké is akadályozza a gyors és színvonalas munkát. 

A szövetség szerint egyre gyakoribb, hogy heteket, sőt hónapokat (!) is várni kell egyes építőanyagokra. Ők a szálas hőszigetelőket emelték ki, amik ráadásul elég jelentősen (egyes esetekben akár 20 százalékkal is!) drágultak. (Persze mint minden általánosítás, nyilván ez is sántít kicsit, az Ytongra például nem kell várni.) 

A MÉASZ első kilenc havi piaci jelentéséből az is kiderül a Világgazdaság szerint, hogy az építőanyagok értékesítési volumene időarányosan 20-25 százalékkal haladja meg az előző évit. 

A szerkezetépítő anyagok esetében is 100 százalékon pörög a piac, sőt, kicsit afölött is, ezért fordulhat elő, hogy egyes termékekre bizony várni kell, persze itt is a nagyobb mennyiségekről van szó főleg, szóval aki családi házat épít azért jó eséllyel nem fut bele ilyen problémába. 

A speciális szakipari munkások hiányoznak 

Visszatérve a szakemberhiányra, a minap mesélte valaki, aki szintén építkezne, hogy minden kapcsolatrendszerére (és szerencséjére) szüksége volt ahhoz, hogy az utolsó utáni pillanatban fel tudjon fogadni egy építési vállalkozót, aki hajlandó volt bevállalni az építkezést. 

Az igazán durva az, hogy ha ez nem jött volna össze, akkor állítása szerint jó eséllyel csak 2019-ben (!!) tudott volna elkezdeni építkezni. 

Ez csak arról jutott eszembe, hogy ha kis projekteknél ekkora nehézséget jelent megfelelő szakembert találni, akkor mennyivel nehezebb a nagyok esetében. A MÉASZ például azt írta, hogy a speciális szakipari munkások hiánya okoz egyre súlyosabb gondot. 

Ezért egyelőre azt sem lehet biztosra megmondani, hány új lakás készül el idén, a szövetség elnöke 16-20 ezerre tippel. Más kérdés, hogy Vidor Győző szerint ezek között sok lesz a „gazdaságosan” kivitelezett, vagyis a közepes minőségű alapanyagokból megépülő. 

Közben az építőanyag-piac folyamatosan bővül (így a falazóanyagok forgalma 25-30, a szigetelőanyagok 20-25, a nyílászáróké 20-25 százalékkal). 

Sok szerencsét és vastag pénztárcát annak, aki most kezd építkezni, és komoly óvatosságot annak, aki új lakást vesz.