Mit csinálnak ezzel a dologgal?

Vajon mi történik akkor, ha kimegyünk az utcára, és megmutatjuk az embereknek, milyen anyagból készült házban laknak? Vajon felismerik a téglát vagy éppen az Ytongot, ha a kezükbe nyomjuk? Tudjuk, hogy az anyag, amiből az otthonunk felépült, milyen tulajdonságokkal bír? A kérdés több, mint érdekes, csakúgy, mint a válaszok.

ytong_video.jpg

Mindez arról jutott eszembe, hogy a minap beszélgetésbe keveredtem azokkal az építkezős barátaimmal, akikről a múltkor említést tettem az egyik posztban, és szóba kerültek a különböző építőanyagok. 

Miközben beszélgettünk, az jutott eszembe, hogy vajon mennyit tudunk a különböző építőanyagok tulajdonságairól, mielőtt eldöntjük, melyik mellett tesszük le a voksunkat? Egyáltalán, felismerjük-e az adott anyagot? 

Téglát nyilván mindenki látott már, és a rengeteg panelház miatt gondolom a vasbeton felismerése sem okoz gondot senkinek. De mi a helyzet például az Ytonggal? Ha kimennénk az utcára, és az emberek kezébe nyomnánk egy darabot belőle, felismernék? 

A válaszok elgondolkodtatók, mert azt ugyan a legtöbben eltalálták, hogy építőanyagról van szó, utána viszont már akadtak bizonytalanságok. Pedig a magyar házak jelentős része fehér téglából épül. 

Nagy kérdés persze, hogy mondjuk a tégla tulajdonságairól mennyit tudunk, és mennyire pontosan. Ami a vasbetont illeti, aki lakott már panelházban, az elég sokat tudna regélni róla, de ezt most hagyjuk is. 

Visszatérve az Ytongra és a válaszokra, meglehetősen érdekesek is születtek, amikor az emberek a kezükbe kaptak egy darabot belőle. Többen vélték habkőnek, volt olyan, aki szerint szobrokat szoktak csinálni belőle, de olyan is akadt, aki szerint a bőrkeményedést reszeli ilyen anyaggal a sarkáról az ember. Mondjuk lehet, hogy erre is alkalmas, ki kellene próbálni! :) 

Komolyra fordítva a szót, azért arra nagyon kíváncsi lennék, hogy általában véve mennyit tudunk a falazóelemek tulajdonságairól, legyen az a teherbírás, a hangszigetelés, vagy éppen a nedvességre adott reakció (arról nem beszélve, hogy olyan, mint egy tapasztalt kőműves, azaz eltünteti a sört). 

Mindez azért nem mindegy, mert egy építkezéssel kapcsolatban az egyik legfontosabb döntés, hogy milyen anyagokat használunk majd. Amikor megkérdeztem a fent említett barátaimat, hogy ők mi alapján döntöttek az építőanyag mellett, azt mondták, hogy ők azért alaposan utánaolvastak a különböző lehetőségeknek, a különböző anyagok tulajdonságainak, konzultáltak szakemberrel, és úgy hozták meg a döntést. 

Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy mindenki így tesz, pedig nem árt minél alaposabban utánamenni a dolgoknak, mert nem csak rengeteget spórolhatunk, de egy csomó kellemetlen meglepetéstől is megkímélhetjük magunkat, ha kilépünk a „tégla vagy beton” univerzumból.