A sorház az új divat

Érdekes jelenség figyelhető meg az ingatlanpiacon, ez pedig nem más, mint a sorházak terjedése. Egyelőre inkább a vidéki városokban jött (megint) divatba ez a típus, aminek elég sok vonzó tulajdonsága van.

herend_pipacs_tarsashaz1.jpg

Gyerekkoromban egy vidéki kisvárosban éltem, és a mai napig világosan emlékszem, mekkora szenzáció volt, amikor a stadiontól nem messze átadták a „kulcsos házakat”, ami tulajdonképpen egy sorházakból álló pár utca volt. (Kulcsos háznak azért hívták, mert a bejárat nagyon kreatív módon kulcsot formázott.)

Pár évig az volt a város elit része, aztán persze változtak az idők, de nekem a sorházról mindig a kulcsos házak ugranak be. Nos, ha az Otthontérkép vezető szerkesztőjének igaza van (és miért ne lenne), akkor a jövőben egyre több ilyennel találkozhatunk majd (remélhetőleg a kulcs alakú bejáratot mellőzik), hiszen úgy tűnik, ez az új divat.

A vidéki megyeszékhelyeken (főleg Győrben, Debrecenben, és Nyíregyházán) már jól látható az új módi, de igaz ez Budapest egy-két külső kerületére is – hangsúlyozta Mester Nándor az InfoRádióban.

Komoly előnyei vannak

Én nem bánnám, ha kevésbé lennének hangsúlyosak a sokemeletes társasházak, és a helyüket inkább a sorházak foglalnák el, mert sokkal emberközelibbek és élhetőbbek.

Ezekben az ingatlanokban ugyanis nagyobb az élettér (mégis csak házról és nem lakásról van szó az ötödiken), és bár ebben az esetben is épülettömbökről beszélünk, azért nagyon nem ugyanaz az érzés egy sorházba hazaérkezni, mint egy emeleti lakásba.

A sorház további előnye, hogy adott esetben zártabb beépítésű ingatlanok alkotják, jól elkeríthetők (ilyenre nyilván mindenki tud példát akár a környezetéből is).

Sietni kell

A sorházak terjedését motiválhatja, hogy a kisebb ingatlanfejlesztők a munkaerőhiány miatt óvatosabbak lettek, ráadásul az idő is szorítja őket. Talán nem teljesen közismert, hogy az 5 százalékos áfa szabálya csak 2019 végéig érvényes, márpedig azok a beruházók, akik nem tudják még idén elkezdeni a fejlesztést, azok könnyen bukhatják a kedvezményes áfát, márpedig a piac aligha tolerálja majd az árbeli különbséget.

Mester Nándor szerint éppen ezért óvatosak lettek a kisebb fejlesztők, mert attól félnek, hogy nem bírják majd a versenyt, így inkább a tervezettnél kisebb méretű beruházásokat indítanak. Nem könnyíti meg a helyzetüket az sem, hogy sokszor nehezebben (és rosszabb feltételekkel) kapnak hitelt.

A sorházak elterjedése ezzel együtt örvendetes fejlemény lenne, persze sok múlik a kivitelezésen, de ha csak a brit példát vesszük alapul, ahol rengeteg ilyen megoldás létezik, akkor nem elveszett ötlet, és sokaknak jelenthet ideális megoldást egy kulcsos ház…