Építkezik, felújít? Ezt a hétvégét ne hagyja ki!

Szerdán kezdődött, és egészen vasárnapig tart az idei Construma. Az építőipari és otthonteremtési szakkiállítás az idén a hiányszakmákra koncentrál ugyan (ezt mondjuk meg tudom érteni), de az építkezőknek és felújítóknak is kifejezetten érdemes kilátogatni.

1.JPG

A kiállítás első napjai szokás szerint szakmai programokkal telnek, és ezek idén kifejezetten érdekesek, hiszen (miként már én is többször írtam róla) nagyon érdekes helyzetben van a magyar építőipar: munka lenne, munkaerő annál kevésbé.

A KSH legutolsó adatai azt mutatják, hogy a tavalyi év finoman szólva is pocsék volt a magyar építőiparban, a teljesítmény 2015-höz képest 18,8 százalékkal csökkent, azaz ötödével kevesebb iroda, lakóház, autópálya, stb. épült, és ami még ennél is aggasztóbb, hogy ezek az adatok körülbelül a 2012-es évet idézik, amikor a magyar gazdaság elég komoly recesszióban volt. 

Magyarországon ma, 2017 tavaszán 272 ezer ember dolgozik az építőiparban, ami 36 ezerrel kevesebb, mint 2008-ban volt. Hivatalosan ugyan „csak” 12 ezren dolgoznak külföldön, ám a szakemberek úgy becsülik, hogy emellett van még 30 ezer, aki regisztráció nélkül próbál másik országban boldogulni. A 42 ezer ember pedig már majdnem a teljes szakembergárda ötöde. A magyar építőipar tehát bajban van. 

Nem csoda hát, ha a Construma szakmai napjai is a munkaerőhiány köré összepontosulnak, olyannyira, hogy rámentek olyan szakmák népszerűsítésére, mint a tetőfedő, a fűtésszerelő, a kőműves, a burkoló, vagy a díszkertész.

2.JPG

Az események helyt adó Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, Ganczer Gábor szerint idén látogatórekordra, 60 ezer emberre számítanak, ezek nagy része szakmai érdeklődő, de hétvégén szokás szerint rengeteg építkező, felújító magánember is ellátogat majd a helyszínre. 

Nem mindenki szereti a tömeget, a parkolással kapcsolatos kavargásokat, ám egy ilyen kiállítás olyan lehetőség, amit tényleg érdemes megragadni, hiszen gyakorlatilag minden egy helyen megtalálható, és ez nem kis előny. 

Aki kijön, az feltétlenül nézzen el az A pavilon 108-as standjához, ahol az Ytong is jelen lesz az UjHáz Centrummal közösen, és szívesen segítünk minden érdeklődőnek, akinek kérdése van. 

Tömeg ide, tömeg oda, ha valaki idén bármilyen építkezést vagy felújítást tervez, annak szerintem ott a helye.