Drágábbak lesznek és átváltoznak az új lakások

Nyakunkon a tavasz, amit a jó idő mellett az is jelez, hogy megindultak az építkezések – arról már nem is beszélve, hogy a téli szünetet követően új életre kel a blog is. Amiben amúgy beköszöntőként arról lesz szó, hogy miért drágulnak az új építésű lakások, illetve miként változtak meg a vásárlói igények.

dragabbak_lesznek_es_atvaltoznak_az_uj_lakasok.jpg

A családi otthonteremtési kedvezmény alaposan meglendítette a magyar ingatlanpiacot, pedig az új építésű lakások már a bevezetése előtt is elképesztő ütemben drágultak (még tavaly ősszel írtam, hogy 2014 áprilisa óta több mint 40 százalékkal ugrott meg az ingatlanok értéke). 

Minderre persze rátett a már említett csok, és a munkaerőhiány is, ami miatt idén további drágulásra kell számítani az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint. 

Balogh László az M1-en a minap azt mondta, tavaly több mint 30 ezer építési engedélyt adtak ki. Ez önmagában is elég nagy számnak tűnik, pláne az, ha elárulom, hogy az egy évvel korábbinak a két és félszerese. 

Mindez azt is jelenti, hogy további drágulás várható majd, amikor ez a rengeteg lakás el is készül (már ha elkészül) nagyjából egy-két év múlva. 

Ha már itt tartunk, az eladásra kínált otthonok száma 68 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti adat, más kérdés, hogy ezek jó része még csak a tervezőasztalon létezik. 

Szóval aki építkezést fontolgat, az jobban teszi, ha minél hamarabb belevág, mert ha minden így megy tovább, kivitelezőt sem lesz olyan egyszerű találni. Még a családi házak esetében csak-csak, hiszen ezek nem olyan nagy projektek, de ott sem egyszerű a helyzet. 

Egy baráti házaspár is éppen most fontolgatja az építkezést (illetve a fontolgatáson már túl vannak, hiszen megvették a telket – teszem hozzá gyorsan, horroráron), tudnának mesélni a kalandjaikról, pedig még igazán el sem kezdődtek a munkálatok. 

(Dupla zárójelben: ők a lakásukat adták el, hogy tőkéhez jussanak, és sokat mondok, ha egy hónapig a piacon volt az ingatlan. Ennyit a keresletről.) 

Mit várnak a vevők egy modern lakástól? 

Ez a baráti házaspár a minap megmutatta a terveket, nagyon izgalmas, de ugyanakkor nem hivalkodó otthont szeretnének (éppenséggel nekik sem árt ellátogatni ötletekért az Építeni akarok oldalára), ám még így is érdekes látni, mennyit változott az utóbbi években a leendő tulajdonosok elvárása. 

Nem az alaprajz az igazán érdekes (az amerikai konyha egyeduralmát a jelek szerint semmi nem töri meg a következő években), hanem az otthon „tudása”, azaz a műszaki megoldások. 

A változásoknak két oka van a Cordia Zrt. vezérigazgatója, Földi Tibor szerint. Ezek közül az egyik pusztán praktikus, anyagi megfontolás, az áfatörvény változása miatt ugyanis bizonyos tételeket ma már nem érdemes „ajándékba” adni, mert a bontás nélkül eltávolítható elemeket (szagelszívó, konyhabútor) 27 százalékos, míg a beépített dolgokat (klíma-előkészítés) 5 százalékos áfa terheli és ez nagyon nem mindegy. 

A változás másik oka a technikai fejlődés, magyarul az okosotthon térhódítása, annak ellenére, hogy szerény (és egyáltalán nem reprezentatív) körkérdésem nyomán az derült ki, hogy azért az emberek nagy részének csak nagyon halvány fogalma van arról, mit is takar ez a kifejezés. De hát trendi… 

Nem csoda, hogy nincsenek személyes tapasztalatok, hiszen az első ilyen otthonok még csak mostanában épülnek Magyarországon, így voltaképpen senki sem tudja, hogy egy átlag felhasználó mit tud majd kezdeni a kezébe adott technológiával. (Kicsit az az érzésem, hogy úgy járhatunk majd, mint a mobiltelefonok esetében, melyek lehetőségeit az emberek döntő többsége nem használja ki.) 

Izgalmas év elé nézünk tehát az ingatlanpiacon, én pedig csak remélni tudom, hogy mindezt együtt követjük majd végig.