Színtippek a karácsonyi otthondíszítéshez

Hiába telnek az évek, én még mindig rácsodálkozom arra, hogy a nyárból milyen gyorsan jutunk el decemberig, karácsonyig. Még van ugyan pár hát az év egyik legszebb ünnepéig, most mégis arra vállalkoznék, hogy pár apró ötlettel, tanáccsal szolgáljak az ünnepi díszítéshez, mert egyrészt nem lehet elég korán elkezdeni a tervezgetést (ami az egyik legszebb része ezeknek a heteknek), másrészt ezzel a poszttal a blog is búcsúzik – remélhetőleg csak átmenetileg!

feher_1.jpg

Bevallom, a december egyike a kedvenc hónapjaimnak, méghozzá az ünnepi készülődés semmihez sem hasonlítható hangulata miatt. Ehhez éppen úgy hozzátartoznak a karácsonyi vásárok, mint az ünnepi menü tervezgetése, a forralt bor, az esti séták a kivilágított házakat nézegetve, vagy éppen a lakás feldíszítése.

Az ünnep tehát nekem nem a karácsony estével, vagy az azt megelőző napokkal kezdődik, hanem így december eleje tájékán, amikor már nagyban lehet gondolkodni azon, hogyan is néz majd ki a lakás egy-két héten belül.

Mert a dekoráció nem csak a karácsonyfát jelenti, rengeteg olyan apró részlet van, amivel ünnepivé varázsolhatjuk az otthonunkat – elsősorban a nappalit, hiszen az a központi helyiség.

A díszítés nálunk elsősorban családi tevékenység, mi több, éppen az a legszebb benne, hogy együtt csináljuk mindannyian; nem csak a konkrét díszítés, de az ötletelés is közös móka.

Arra gondoltam, menjünk ma végig színek alapján a díszítési lehetőségeken. Konkrét tippeket nem adnék, azokkal tele van a net, inkább pár (nekem fontos) alapkérdést vetnék fel.

Fehér

Noha a hó évek óta nem akar karácsony környékén esni, azért ennek az ünnepnek az egyik leghangsúlyosabb színe a fehér. Ráadásul a fehér dekorációval nem is tudunk nagyot tévedni, kifejezetten tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy fehérből valaki ízléstelent alkosson (bár azért mindannyian ismerünk kiemelkedően tehetséges embereket, nem?).

A fehér gyakorlatilag minden színhez megy, jól mutat, és hacsak nem toljuk túl, akkor szinte biztosan szép lesz. Bizonyos színes elemeket fehérre cserélhetünk, és máris nagyszerű hangulatot varázsolhatunk a lakásba. Ez az évnek az az időszaka, amikor még egy-egy stilizált hópehely is elfér, akár az ablakot is díszíthetjük vele (nálunk a gyerekek is nagyon szeretik például az ablaküveget díszíteni). Ide kattintva rengeteg ötletet meríthetsz!

Zöld

zold.jpgEgyszerű ötlet, de milyen jól néz ki, nem? 

Ha máskor nem is, ilyenkor nagyon markáns ünnepi szín a sötétzöld, természetesen elsősorban a fenyőfa miatt. Az örökzöldekből készült koszorúk, fenyőgallyak asztaldíszként, vagy az ajtón is jól mutatnak. Persze a sok zöld sem feltétlenül jó ötlet önmagában, érdemes más (leginkább tört, meleg árnyalatú) színnel feldobni. (Ötletparádé itt.)

Arany

Nem vagyok az arany lelkes híve, általában nem is nagyon szeretem ezt a színt magam körül – kivétel ez alól a karácsony, amikor szerintem elfér a dekoráció részeként is.

arany.jpgEhhez sem kell semmi extra, mégis jól mutat az asztalon 

Ebben az esetben is fontos a mértéktartás, és bevallom, nem könnyű megtalálni azt a határt, hogy ne csapjunk át giccsbe – de egy-egy arany szalag, csillag vagy egyéb dísz azért bőven elfér. Több nem biztos, hogy kell.

Ezüst

Ha már az aranyat említettem, akkor két szót érdemes szólni az ezüstről is, ami ugyan kicsit hidegebb, mint az arany, én mégis szeretem, és szoktam is használni az aranyhoz hasonlóan szalagként, vagy más díszként.

Fények játéka

Én nem szeretem a csillogás-villogást, amiből azért az utcákat látva bőven kijut a házak külső díszítésében, és abban sem vagyok biztos, hogy feltétlenül jó irányba haladunk ezen a téren. (Elnézve pár, az Egyesült Államokban készült videót és fényképet, nem biztos, hogy szeretném, ha teljes erővel begyűrűzne Magyarországra is ez a díszítési stílus.)

Mindez nem azt jelenti, hogy ne lenne érdemes játszani a fényekkel, mert tud nagyon szép és ízléses lenni, ha nem toljuk túl. Ami nem is olyan kis kihívás, hiszen ha nem figyelünk oda, gyorsan átléphetünk ezen a bizonyos határon, ami persze mindenkinél máshol húzódik.

Kellemes ünnepeket és boldog újévet mindenkinek (aki építkezik vagy felújít, annak pedig kitartást hozzá)!