Költözünk vagy felújítunk?

Vagy esetleg mindkettőt, ma ugyanis arról gondoltam írni, hogy hányszor költözünk életünk során, illetve kicsit körbejárnám a felújítás kérdését is, annál inkább, mert utóbbi sajnos erősen aktuális már az én életemben (pontosabban otthonomban) is.

felujitas_foto_flickr_com_chazzvid.jpg

Gyorsan összeszámoltam, hogy életem során most lakom a hetedik otthonomban (és akkor ebbe a kollégiumi éveket nem számoltam bele, pedig azokból is akadt jó pár), és egészen mostanáig azt gondoltam, hogy ezzel nagyjából az átlag környékén mozgok.

Pedig nem.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi (igaz, már az is tavaly volt) felmérése szerint ugyanis a magyarok átlagosan 3,4 lakásban élik le egész életüket (ez némi emelkedés a bő tíz évvel korábbi adathoz képest).

Nem vagyok szociológus, de ez gondolom nagyjából annyit tesz, hogy gyerekként élünk egy helyen, aztán fiatal felnőttként jön egy kisebb lakás, albérlet, majd a végleges otthon. Szóval még mindig nem vagyunk túl mobilak.

A felmérés szerint az emberek körülbelül 7 százaléka egyetlen otthonban éli egész életét (nézőpont kérdése, hogy ez sok vagy kevés), a többiek között nagyjából egyenlő arányban vannak, akik egyszer, kétszer, illetve többször váltanak lakást.

Egyre népszerűbb az albérlet

Azért valami mégis csak változik, például az, hogy a nyugati trendekhez közelítve Magyarországon is egyre népszerűbb a bérlés. Míg a már említett 2003-mas felmérésben csak a megkérdezettek 10,8 százaléka költözött albérletbe, addig tavaly ez a szám már majdnem minden harmadik (27,9 százalék), ami hatalmas ugrás.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a változásnak több oka is lehet, például az, hogy egyre több az állami és munkáltatói kedvezmény, és egyre többen vesznek befektetési céllal lakást. (Mert az még mindig nagyszerű üzlet - hogy mennyire, arról itt olvashatsz bővebben!)

„Mind vásárlásra, mind albérletre egyre többen vágynak, így a KSH által vizsgált évtizedes tendencia alapján azt várjuk, tovább fog emelkedni az egy életre jutó költözések száma” – tette hozzá a Tőzsdefórumon Valkó Dávid.

A felújítás lavinája

A költözés egyik velejárója a szükségszerű felújítás. Albérletnél még hagyján, de amikor saját tulajdonba költözik az ember, akkor muszáj nekiállni és rendbehozni az ingatlant, pláne azért, mert sokkal macerásabb ezzel akkor foglalkozni, amikor az ember már benne lakik.

Én utoljára 7 éve költöztem, és most már nagyon kinézne egy felújítás, de amikor belegondolok, hogy ez mivel jár (és nem csak az anyagiakra gondolok), akkor a hátamon rohangál a hideg.

Márpedig nem lehet sokáig húzni a dolgot, szóval majd összeszedem magam, és nekiállunk. A felújítással az a probléma, hogy ha már az ember egyszer rászánja magát, akkor pillanatokon belül elsodorhatja a lavina.

Mert ki kell festeni, az rendben van. De ha már kifestünk, akkor mi lenne, ha le is cserélnénk ezt meg azt, esetleg ha már kupleráj van, akkor a fürdőszobát is felújíthatnánk, és tulajdonképpen a konyhabútor is elég régi… ugye ismerős?

Pedig alapvetően semmi bajom az otthonommal, mégis tervezgetek – és a CIB Bank felmérése szerint így van ezzel a magyarok 85 százaléka (tehát ebben sem vagyok különleges…).

Szerintem ugyan a megkérdezettek kissé alábecsülik a felújítás várható költségeit, ami ez 670 ezer forintos átlagra jött ki. Ehhez minden negyedik embernek bankkölcsönre van szüksége.

Boldogan élünk

Az NRC-vel közös kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 43 százaléka elégedett otthonával, 56 százalék pedig még soha nem volt olyan boldog, mint jelenlegi lakásában vagy házában, ami figyelembe véve a hagyományosan nem túl optimista magyar lelkületet, nem semmi. (Igaz, van 16 százalék, aki még soha, egyetlen otthonában sem érezte jól magát, ami erősen elgondolkodtató.)

Ha már itt tartunk, a felmérésben résztvevők 91 százaléka újított már fel lakást, 85 százalék pedig tervezi, 68 százalék pedig azt mondta, kifejezetten szereti szépítgetni otthonát (ami rendben van, csak festeni és bontani ne kelljen, de ezt már csak én teszem hozzá, erősen tartva a rám váró feladattól).

Ha már festés, a válaszadók 83 százaléka jár hozzám hasonló cipőben, mi több, tízből hat ember számol azzal, hogy hamarosan szükség lesz a konyha és/vagy a fürdőszoba felújítására is – újabb sorstársak…

Most nem mennék bele további részletekbe (a felmérés részletesebben itt olvasható), de elég sokan gondolkodnak burkoláson is, ami viszont meglepő volt, hogy a válaszadók közel fele számol azzal, hogy tetőt kell cserélnie, vagy legalábbis felújítania.

Azok a fránya anyagiak

Mindez nem kevés pénzbe kerül, minden negyedik ember ezért banki hitelt kényszerül felvenni, ők 685 ezer forintot igényelnének a pénzintézetektől, amihez még jön 30 százaléknyi önerő, azaz körülbelül egymillió forintos költségvetéssel számolnak, ami reálisabbnak tűnik, mint a 670 ezres átlag.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 69 százaléka figyel az előtörlesztési lehetőségekre, és 57 százalék számára a hitelt nyújtó pénzügyi szolgáltató is fontos szempont a választásnál.

Szóval jövőre alighanem veszek egy nagy levegőt, és hajrá! (Csak pakolni ne kellene annyit!)

(Fotó: flickr.com/chazzvid)