Még mindig jó üzlet az ingatlan

Noha az elmúlt két évben igencsak megugrottak az ingatlanárak, ez még nem jelenti azt, hogy ne érné meg befektetési céllal lakást vagy házat venni (csak éppen több pénz kell hozzá). A drágulással persze többet kell befektetni, ha ezt azonban jó helyen tesszük, akkor a szintén megugrott albérleti díjaknak köszönhetően még mindig jól járhatunk.

flat.jpg

Itt, a blogon is már többször szó került arról, mennyire elszálltak az ingatlanárak az elmúlt időszakban, olyannyira, hogy az ember hajlamos lenne azt gondolni, nem feltétlenül ez a megfelelő pillanat a vásárlásra.

A helyzet azonban ennél bonyolultabb, hiszen egyrészt nem tudjuk, meddig tart az emelkedés, másrészt akinek van némi befektetni való pénze, annak még mindig érdemes megfontolni az ingatlanvásárlást.

A bankoknál jelenleg nem nagyon érdemes keresgélni, hiszen meglehetősen alacsonyak a kamatok, tőzsdézni annak érdemes, aki foglalkozik vele és ért hozzá (vagy van annyi pénze, hogy szakembert bízzon meg), ellenben a lakásvásárláson érdemes elgondolkozni.

Ha már a bankokat szóba hoztam: az alacsony kamat miatt egyfelől sokan kerestek más befektetési lehetőséget, másfelől ilyen kamatoknál már érdemes megfontolni a hitelfelvételt azoknak is, akik esetleg nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű saját tőkével.

Főleg azért, mert az ingatlanárakkal párhuzamosan az albérleti díjak is elszálltak, tehát ha jó környéken veszünk megfelelő méretű lakást, akkor elég jó befektetést hozhatunk össze.

Milyen a jó környék és a jó lakás?

A nagy kérdés persze az, hogy mitől lesz jó egy környék és mitől lesz jó egy lakás. A jó környék az, ahol könnyen ki lehet adni az ingatlant (ezzel mondjuk nem mondtam túl nagy újdonságot), ilyen például jellemzően az egyetemek környéke, vagy a belváros, de érdemes fontolóra venni az olyan területeteket is, ahol sok az irodaház (előbbire példa lehet a XI. kerület, utóbbira pedig a Váci út környéke).

Ami pedig a jó lakást illeti, fontos, hogy ne legyen nagy, jellemzően a két- vagy háromszobás ingatlanok a legalkalmasabbak, hiszen azokat egy család, vagy egy-két egyetemista egyaránt ki tudja venni.

A Portfolio cikkében éppen egy XI. kerületi ingatlan kiadásának lehetőségeit vizsgálta meg az Otthontérkép adatait elemezve. A 48 négyzetméteres, lágymányosi, hagyományos téglalakást 26,4 millió forintra taksálták, végül minden illetékkel és némi bútorozással együtt a befektetés valamivel 30 millió forint alatt (29,3 millió forinton) állt meg.

Egy ilyen lakást most havi 120 ezer forint körül lehet kiadni, ami évi 10 hónappal számolva 1,2 millió forint bevétel. Ha ebből levonjuk a levonandó adókat és egyebeket, és hozzászámoljuk a hozam mellé a lakás felértékelődését is, akkor éves szinten körülbelül 5,7 százalékkal számolhatunk, ami nem is olyan rossz, nem igaz? (Ugyanezt kiszámolták egy kelenföldi új építésű lakásra is, ott – főleg a magasabb bérleti díj miatt – 6,1 százalék jött ki.)

Mindez azt jelenti, hogy egy jól megválasztott lakásvásárlás esetén egész szép hozamot érhetünk el, ráadásul a pénzünk is többé-kevésbé biztos befektetésben nyugszik.

Azt azért még egyszer kihangsúlyoznám, hogy arra azért érdemes figyelni: ilyen hozamot nem mindenhol érhetünk el, tehát a körültekintés több, mint kívánatos.

(A kép illusztráció)