CSOK feketén-fehéren

Az idei év egyik slágertémája eddig kétségkívül a családi otthonteremtési kedvezmény, ami egyfelől sokaknak segíthet ingatlanhoz jutni (lökést adva az építőiparnak), másfelől az ügyintézés és a különféle buktatók sokaknak okoztak és okoznak bosszúságot is. Jöjjön tehát a CSOK feketén és fehéren!

csok.jpg

Az első fél évben már csaknem 12 ezer család igényelte az új családi otthonteremtési kedvezményt mintegy 32 milliárd forint értékben. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint az igénylők kétharmada szerződést is kötött, és a szerződésbe foglalt támogatások 63 százalékát már megkapták.

A takarékoknál benyújtott igénylések jó háromnegyedét használt lakások vásárlására kívánták fordítani, ráadásul a Takarékbank az építkezések és a vásárlások szezonalitása miatt az év végéig további emelkedésre számít.

Ezek a jó hírek.

Vannak azonban kevésbé kellemes híreink is, például az, hogy egyes módosítások elég sok embernek okoztak kellemetlen perceket. Már rögtön februárban változott a jogszabály (amire a Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként áprilisban hívta fel a figyelmet), ennek az lett például a következménye, hogy az osztatlan közös tulajdonú ingatlanra nem jár CSOK. Így előfordult olyan helyzet, amikor emiatt a már korábban elbírált (és kifizetett…) támogatást visszakérte a bank.

Hogy mi lehet a megoldás? A kormány és a bankok szerint is az, ha az ügyfelek gyors telekmegosztással vagy társasházzá alakulással próbálják megoldani a helyzetet, majd ezután nyújtják be igényüket a kedvezményre.

A probléma ott van, hogy a telekmegosztás (ami vagy megoldható, vagy nem), és a társasházzá alakulás nem az eladó, hanem a vevő érdeke, aki így kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ráadásul a tulajdonostársaktól is meg kell szerezni a hozzájárulást, ami plusz macera és bizonytalansági tényező.

Így történhetett, hogy már meg is alakult a CSOK-károsultak csoportja, ahol meglehetősen sok elgondolkodtató történetet osztanak meg azok, akik pórul jártak az igényléssel.

Kiszolgáltatott helyzetben

„Annál a banknál kezdtük el az igénylést, ahol úgy tűnt, hogy a legtöbbet hozhatjuk ki az építkezéshez - meglévő telek önerő, meglévő gyerekek után CSOK önerő és jelzálog bírálat során se számolják a CSOK-ot, így az építményre több hitelt lehet igénybe venni.

Az igénylés folyamán kérnek egy költségvetést, amire nincs saját nyomtatványa a banknak, az ügyintéző tájékoztatása alapján egy pár oldalas pontokba szedett költségvetés tökéletes. Le is adtuk az igénylést mindennel együtt és vártunk türelemmel, hogy jelentkezzenek. Előre 2-3 napot ígértek ebből lett két hét.

Végül közölték, hogy az építmény szerintük túlárazott, a költségvetés túlzó, ezért az eredetileg igényelt összeg 60-90%-t kaphatjuk meg, de csak akkor, ha beadunk egy részletekbe menő, indokolt költségvetést (természetesen formanyomtatvány ehhez sincs).

Ezen felül felajánlották, hogy amennyiben nem kapjuk meg a 100%-ot (amit nem fogunk, mert max. 90%-ot ajánlottak fel), akkor felvehetjük a maradék 10-20-30%-ot kedvezményes személyi kölcsönnel, melynek nyilván a kamatai borsosabbak, mint egy ingatlan hitelnek.

Több dolog is dühít, de leginkább az, hogy az ember kiszolgáltatott helyzetbe került. Most csak imádkozhatok azért, hogy megkapjuk a 90%-ot, és utána még mindig elő kell valahogy teremteni a hiányzó „csak” 10%-ot.

Persze kereshetnék másik bankot, hiszen nem a hitelképességünkkel van a gond (ezt többször is hangsúlyozták az ügyintézés során), de akkor minden igazolást és egyebet kezdhetünk elejéről, arról nem is beszélve, hogy a hitelbírálat díját bukjuk. Egyszerűen a bank kicsit jobban szeretné magát megszedni, mint a törvényi keret engedné” – írta egyikük a csoport Facebook-oldalán.

Az előrehozott esküvő esete

De akadt olyan pár is, aki még az esküvőt is előrébb hozta az igénylés kedvéért, mert tavaly év végén előzetes érdeklődésükre azt a választ kapták a banktól, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy megvegyék annak az osztatlan közös tulajdonú ikerháznak a másik felét, melyben a férj szülei laknak. (Két gyermekre kértek volna 1,4 millió forint támogatást.)

Minden feltétel adott volt tehát, az összes nyilatkozat, szerződés rendben volt, be is szereztek minden OEP- és NAV-igazolást, erkölcsi bizonyítványt, és persze az esküvőt is előre hozták több hónappal a nemes cél érdekében, méghozzá tavaly decemberre.

Igen ám, csak közben jött a Nemzetgazdasági Minisztérium már említett közleménye, és kiderült, hogy osztatlan közös tulajdonra nem jár a támogatás. Így most ennyivel több hitelt kell felvenniük.

Amikor minden rendben ment

Vannak azért olyan történetek is, amikor minden rendben és gyorsan ment (vagy megy még most is). Íme, egy pár ezek közül, az első idén májusból:

„Mi csak a 10 milliós támogatást igényeltük építkezésre, de már folyamatban lévőre. Február elején adtuk be, március elején megkaptuk a pozitív bírálatot. Aztán kellettek még különböző nyilatkozatok, földhivatali ügyintézés számlabemutatás. A jövő héten kapjuk meg várhatóan az első részletet.”

„Az elbírálás határideje 30 nap. Nálunk pontosan betartották, pedig egy hiánypótlás is volt. Pontosan a 30. napon telefonáltak. Utána is elég gyorsak voltak, csak az építkezés kicsit bonyolultabb. Volt egy kis kavar, hogy végül is hány százalékot kell elérnünk a folyósításig, ezzel ment el több idő."

„Nálunk másnapra elkészülnek a NAV-, OEP-igazolások. Gondolom nem mindegy, hogy az adott hivatalban mennyire sietnek. Egyébként akadt bank, amelyik év elején befogadta a kérelmeket hiányosan, ezért nem volt meglepő, hogy ilyen sokáig tartott az ügyfélnek.”

Ha Önnek is van ilyen története, kérem, ossza meg velünk a kommentek között!