Ember legyen a talpán, aki kiigazodik az ingatlanpiacon

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény érdekes helyzetet (hogy ne használjam a káosz kifejezést) teremt az ingatlanpiacon. Olyannyira, hogy sokszor még az elemzők is mintha csak találgatnának a hatásokat illetően. Ma ezt a kérdést próbálom meg kicsit körüljárni.

property_market.jpg

Az alaptétel az, hogy országszerte emelkedik az új lakások ára, mivel a kereslet a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése óta növekszik, a kínálat viszont (egyelőre) nem.

A Duna House elemzési vezetője ugyanakkor úgy látja, hogy az év második felében már egyre nagyobb számban jelennek majd meg a piacon az új otthonok, ami le is zárja majd a kiugró emelkedést.

Rutai Gábor szerint ugyanakkor ez nem lesz komoly hatással a használt ingatlanokra, mert a két piaci szegmens között hatalmas a nagyságrendi különbség (körülbelül 10-15-ször annyi használt lakás cserél gazdát, mint új).

Ez eddig világos, miként az is, hogy az emelkedő budapesti ingatlanárak miatt egyre többen próbálnak meg a főváros környéki településeken vásárolni. Értelemszerűen elsősorban az építési telkek mennek, és ennek következtében drágulnak is rendesen.

Annak ellenére is, hogy építési telekre ugye nem érvényes a kedvezmény, és ezen a ponton kezd kissé zavaros lenni a történet. A telkek ugyanis olyan, a fővároshoz közel eső településeken mennek a legjobban, mint Budakeszi, Dunakeszi és Szentendre.

A City Cartel ingatlanközvetítő hálózat szerint például Budakeszin akár 15-20 ezer forintot is elkérnek a parcellák négyzetméteréért, ugyanez például Pilisvörösváron csak 8-12 ezer forint.

Csakhogy a City Cartel közleménye szerint a jó megközelíthetőség kulcsfontossággal bír, így az Esztergom–Budapest vasútvonal megépítése miatt például megnőtt az érdeklődés az olyan települések iránt, mint Üröm, Solymár, vagy - Pilisvörösvár. Ha ez még nem lenne elég, a budai agglomerációban található építési telkek négyzetméterára jelenleg 8-15 ezer forint között mozog.

Az már csak hab a tortán, hogy az agglomerációban ingatlant keresők ugyanezen elemzés szerint az olcsóbb telkeket keresik, hiszen a csok (mint írtam) telekvásárlásra nem fordítható, így azt a megtakarításból kell fedezni. (Kivéve persze, ha az egyszeri vásárló megdumálja a vállalkozóval, hogy az megveszi a telket, felhúzza rá a házat és egyben eladja neki, mert ugye ilyenkor már rögtön más a leányzó fekvése.)