Jó, hogy könnyen kezelhető

Kiválasztottuk a lehető legkörnyezetbarátabb anyagokat, tudjuk, hogyan szeretnénk felépíteni a falakat, kialakítani a hőszigetelést, de a legnagyobb körültekintés mellett is elkerülhetetlen, hogy a falazó anyagot méretre kelljen vágni építkezés közben.

ytong.jpg

Szerencsére az Ytong könnyen és gyorsan megmunkálható, ami lerövidíti az építési időt, ahogy a szerkezetépítést is egyszerűbbé teszi, a költségeket pedig csökkenti. A falazáshoz szükséges elemeket éppen azért könnyű méretre vágni, akár kézi, akár gépi fűrésszel. Ugyanezen okból például a nyílászárókkal is játszhatunk, hiszen ha a sormérettől eltérő a nyílászárók mérete, akkor a méretkülönbséget méretre szabott elemekkel egyszerűen ki lehet egyenlíteni.

Szerencsére, a könnyű megmunkálhatóság miatt az épületgépészeti munkák is egyszerűsíthetők, a vezetékek, szerelvények helyét pontos geometriával, felesleges roncsolás nélkül ki lehet alakítani. Ez pedig nem elhanyagolható előny, amikor egy egész ház elektromos vezetékrendszerét kell kialakítani, hogy az egyebekről ne is beszéljünk. (Márpedig ez makacsabb anyagok esetén bizony komolyabb fejtörést tud okozni, főleg a későbbiekben, ha valamit javítani kell vagy újra kell húzni, lehet szétbontani az „egész” falat.)

Ha pedig kész vannak a falak, az sem mindegy, hogy a mindenféle használati tárgyakat mennyire nehéz vagy könnyű illeszteni. Legyen szó akár falilámpáról, falra szerelt TV-ről vagy csak egy képről. Szögelni, csavarozni - egy fúróval, tiplivel megoldani a kérdést egyaránt könnyen megy, általában arra kell odafigyelni, hogy melyik megoldás mekkora súlyt bír el, a fallal nem lesz gond, és még port sem kell nyelnünk miközben pikk-pakk kialakíthatjuk az új házban a kényelmünket, és még ütvefúró sem kell hozzá...

Ráadásul, talán nem is gondolnánk, de ezekből az Ytong elemekből akár belső berendezési tárgyakat is lehet építeni, úgyis mint kandallót, pultot vagy éppen tároló elemet. Ha egy kreatív belsőépítész fantáziájával rendelkezünk, ha mégsem, akkor fogadjunk egyet, vagy nézzünk körül ezeken az oldalakon, ahonnan ötletet meríthetünk igazán mutatós, izgalmas megoldásokra. A jól formázható pórusbeton itt komoly mozgásteret jelent, ha például egy egyedi stílusú kandallót szeretnénk kialakítani. Szerintem szinte nincs olyan, aki amikor elképzeli álmai otthonát, akkor ne látna bele egy kandallót, ahol hideg téli estéken, családi összejöveteleken lobog a tűz.