Természetesen környezetbarát

Az utóbbi években egyre fontosabb a környezettudatos gondolkodásmód. Az ember néha már csak kapkodja a fejét, hogy gyakorlatilag mindenre ráteszik az ökotudatos jelzőt (miközben valamiért mégis csak pusztul a környezetünk, de ez csak egy gyors közbevetés). De hogyan építkezhetünk környezetkímélő módon?

mezo_image.jpg

A legegyszerűbb persze az, ha megpróbálunk olyan anyagokat használni, melyek szinte korlátlan mennyiségben megtalálhatóak a természetben (például homokot, meszet), ezzel ráadásul a legkisebb mértékben használjuk ki a természeti forrásainkat.

Nem mindegy, mi van kint...

Nem is olyan könnyű azonban eldönteni, mi is tartozik pontosan ebbe a csoportba, hiszen nagyon sok mindenre rá lehet írni, hogy természetes építőanyag, ám ha egy lépéssel továbbmegyünk, akkor könnyen kiderülhet, hogy a természetes(nek gondolt) anyag talán mégsem annyira az.

Vegyük például a fát, aminél természetesebb anyagot elképzelni sem lehet - egészen addig, amíg le nem kezeljük valamilyen felületképző vagy azt védő vegyszerrel. Ettől a pillanattól ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy most akkor környezetbarát módon építkeztünk-e vagy sem...

Érdemes tehát azon elgondolkodni, hogy olyan anyagokat használjunk fel, melyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak szintetikus, esetleg mérgező vegyületeket.

Sajnos manapság sok gyártó rámondja a termékére, hogy környezet barát, azonban ezt semmilyen valós dokumentummal nem tudja igazolni, pusztán például arra hivatkozik, hogy használatukkal fűtési energia takarítható meg.  Ha igazán környezettudatosan szeretnénk megépíteni álmaink otthonát, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a választott anyagok előállítása illetve majdani megsemmisítése mennyiben terheli a környezetet. A Ytong pórusbeton esetében például érdekes, hogy nem csak a felhasznált alapanyagokból (mész, homok, víz és cement) adódóan, de az előállítás során felhasznált energiamennyiség illetve az anyag egész életciklusát figyelembe véve környezetbarát termék, melyet még egy független tanúszító szervezet is igazol. 

és bent

Persze nem csak az építkezés, a felhasznált anyagok során érdemes a környezettudatosságra figyelnünk, az is fontos, hogy mennyi energiát használunk el akkor, amikor már benne élünk.

Nyilván a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat, amihez fontos a megfelelő klíma (volt már tél, amit simán végigfagyoskodtam a rossz nyílászárók, vagy a nem megfelelő falak miatt, holott fűtöttem, mint a bolond), de azért is, mert az energia pazarlásával is károsítjuk a környezetet. Ki tudná feledni a csodálatos panelszigeteléseket...

Figyeljünk tehát oda, hogy miből építjük a falakat. Egy korszerű, önmagában is kiváló hőszigeteléssel rendelkező falazattal nem csak a pénztárcánkat kímélhetjük meg, de a környezetet is.

Értékállóság

A fenntarthatóságról már írtam, de az sem mindegy, mennyire értékálló az otthonunk (nem mintha egy építkezés elején vagy közben az eladáson gondolkodna az ember, de az ördög sosem alszik).

A belső burkolatok megválasztásánál az ember könnyen el tud szállni a költségekkel és talán nem is sajnálja az összeget rá, hiszen majd „az látszik”. Azonban fájdalmasabb tud lenni mikor egy-egy nem látszó szerkezetre kell költeni. Viszont nem szabad elfeledkezni arról a makacs tényről, hogy annak ami „odabent” van (két gyerekkel a családban ezt bizton állíthatom) a felújítás előbb utóbb elkerülhetetlen, és ez tulajdonképpen rendben is van, az ember bekalkulálja.

Az épület nem látszó részeinek, szerkezeteinek felújítása azonban igen körülményes és sok esetben a lehetetlennel vetekedik. Ezért fontos, hogy az építkezés elején ne akarjuk kispórolni a minőségi elemeket, hiszen ez fogja meghatározni álmaink otthonának értékállóságát. Könnyen belátható hogy egy komplett falat nehezebb kicserélni, mint a mosdókagylót. Nem is beszélve arról, hogy így esélyt sem adunk a penészgombáknak, akikről már itt írtam korábban.

Minden háziasszony tudja, hogy finomat főzni is csak minőségi alapanyagokból lehet…

süti beállítások módosítása