Mindjárt átjön Ica néni!

Van egy Nagy Magyar Közös Élmény (na jó, több is van), amit szinte mindenki megtapasztalt már, aki valaha élt társasházban, vagy ikerházban – ez pedig a szomszéd és az átszűrődő zajok. A legszélsőségesebb tapasztalatot persze a panelházakban lehet megélni (saját tapasztalat, mi több mint egy évtizedig éltünk panelban), ahol előfordult, hogy azt is lehetett hallani, amikor este a szomszéd elhúzta a függönyt. Ebben a posztban tehát a hangszigetelés fontosságáról lesz szó.

vitalis.jpg

Meghatározó gyerekkori élményeim közé tartozik a szomszédban lakó Ica néni, aki nem kicsit volt házsártos, ellenben eléggé el nem ítélhető módon a „nagyothalló néni” sztereotípiájának már nem felelt meg.

Olyan füle volt, mint egy denevérnek, ami még nem lett volna baj, de használta is és bármilyen, általa zavarónak ítélt zajra egyrészt az átkopogás nemes módszerét használva reagált (az évek során alighanem jelentős partvisfogyasztóvá lépett elő), másfelől az is előfordult, hogy átjött kifejezni elégedetlenségét, ami a szüleim annyira nem díjaztak. Így aztán a családban hamar legendává lett a szólás: ne zajongj, mert átjön Ica néni!

Magyarország a mai napig tele van zajos kisgyerekekkel (nagyon helyesen) és partvisos Ica nénikkel, ami nem is csoda, hiszen a hangszigetelésre sok esetben még mindig nem fordítanak kellő hangsúlyt, pedig rengeteg bosszúságtól kímélhetnénk meg magunkat (és Ica nénit…) a jól megválasztott építőanyaggal.

Ilyen lehet például a mészhomok tégla, ami szerencsére kezd ismét elterjedni. Valószínűleg senki sem döbben meg azon, hogy az építőanyag mészből, homokból és vízből áll össze, majd nyomás alatt megformázzák, végül jöhet a gőzszilárdítás.

Most a Silka nútféderes és megfogóhornyos változataiba nem mennék bele (akit olyan nagyon érdekel, az itt olvashat róla bővebben), a lényeg az, hogy a rendszernek több előnye is van, és ezek közül csak egy az, hogy miután nagy a felülettömege, szuper akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Az épületen belüli léghangszigetelésre egyébként komoly európai szabványok érvényesek (ezeknek építkezés előtt értelemszerűen utána kell nézni), ami most nekünk érdekesebb lehet, hogy miután a szomszéd felől érkező zaj hallhatóságát a környezeti (leggyakrabban persze a közlekedési) alapzaj befolyásolja, ezért csendes környezetben 10 decibellel nagyobb hangszigetelés kívánatos, mint zajosabb városi környezetben. Magyarán az erdő szélén nagyobb hangszigetelés kell, mint a Blaha Lujza téren.

Ha már a Silkánál tartunk, az akusztika mellett az sem utolsó szempont, hogy nagyszerűen tárolja a hőt is, ami egy nyári kánikulai napon kifejezetten jól jöhet, hiszen nem engedi túlmelegedni a lakást, vagy a házat. Ráadásul mivel tisztán ásványi eredetű anyagról van szó, nem éghető, és mert a súlya is nagy, az anyaga pedig tömör, a nyomószilárdsága is kiemelkedően magas.

Visszatérve Ica nénire, ő ma már csak emlék (és legenda), ám mint ilyen néha azon kapom magam, hogy amikor a gyerekek zajonganak, rájuk szólok: ne csináljátok, mert mindjárt átjön Ica néni!