Ingatlan vagy állampapír?

Miközben Budapesten (legalábbis magyar pénztárcához mérten) egyre nehezebben megfizethetők az ingatlanok, a nemrégiben elindult, kiemelkedő kamatot ígérő lakossági állampapír is inkább visszaveti a vásárlási kedvet. Érdemes tehát kicsit körbejárni a kérdést: ingatlant vagy állampapírt érdemes venni?

budapest_dregely_y_s.JPG

A fővárosi lakáspiacon egyre erőteljesebben érezhető a csökkenő vásárlási kedv, olyannyira, hogy idén nyáron (azaz június és augusztus között) 14 százalékos csökkenést tapasztalhattunk az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, de volt olyan, amikor az esés meghaladta a 20 százalékot. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelenség egyik legfontosabb oka az, hogy akik eddig befektetési céllal vették az ingatlanokat, azok elkezdtek más irányba (elsősorban a lakossági állampapír felé) kacsintgatni. 

Nem csoda, a hozam hasonló egy budapesti lakás kiadásához, kockázata viszont gyakorlatilag nincs. 

Egyre több a külföldi vevő 

A magyarok tehát kezdenek elfordulni az ingatlanoktól (ennek már középtávon érdekes hatásai lehetnek), a külföldiek viszont még mindig jönnek. Olyannyira, hogy egyes belvárosi kerületekben már a 26 százalékot is eléri az arányuk. 

Leginkább kínaiak vásárolnak (vagy Budán, vagy a XIII. kerületben, vagy a X. kerületi kínai piac közelében), de elég sok a vietnámi vevő is, ők a XI. kerületben keresnek lakást az Ingatlanpont régióvezetője szerint

Hogyan döntsünk az ingatlan és az állampapír között? 

Tegyük fel azt a rendkívül kellemes helyzetet, hogy van némi befektetendő pénzünk! Vajon mi alapján érdemes dönteni az ingatlan és az állampapír között? Jász Péter közgazdász szerint elég sok tényezőt érdemes alaposan átgondolni. 

  1. Mennyi pénzünk van? 

A legfontosabb kérdés nyilván az, mennyi pénzt szeretnénk befektetni. Ebben az esetben is érvényes az alapelv, ne tegyünk mindent egy lapra, ha nincs elég pénzünk a hitelfelvétel nélküli ingatlanvásárláshoz, akkor inkább fektessünk másba, de a megélhetésünket semmilyen szempontból ne kockáztassuk. 

Ha van befektetni való tőkénk, több termékből érdemes vásárolnunk, legyen az lakás, részvények, államkötvények, életbiztosítások. 

Vegyük figyelembe a jövőbeni tervezhető kiadásokat (gyerek egyetemi tanulmányai, idős családtag ellátása), melyek mind pénzt emészthetnek fel, ne akkor kelljen kiszállni egy erőnket meghaladó befektetésből. 

  1. Mekkora hasznot szeretnénk? 

Ha minden hónapban szükségünk lehet a plusz pénzre, akkor egyértelműen a lakásvásárlás a nyerő. Az viszont a mai árak ismeretében már egyáltalán nem biztos, hogy ha pár éven belüli eladással számolunk, akkor is jól jövünk ki a dologból. Ráadásul a csökkenő ingatlanárak magukkal rántják a lakásbérleti díjakat, emellett a kiadás kockázatokat is rejt magában… 

  1. Mi a helyzet a közgazdaságtannal? 

Ami viszont kifejezetten a pénzügyi befektetés ellen szól, hogy aki nem akar hozamokkal, elemzésekkel és portfóliókkal bíbelődni, annak sokkal egyszerűbb lakásba fektetni. 

Az állampapír 5 százalékos hozama manapság kifejezetten magasnak és jónak számít, ám mi van akkor, ha meglódul az infláció? Ha az mondjuk 6 százalék fölé megy, akkor lőttek a hozamunknak. 

Érdemes többféle portfóliót választani, legyen benne rövid-, közép- és hosszútávú csomag és érdemes megfontolni a magyar mellett akár a német vagy görög papírokat. 

  1. Mennyi időnk van? 

Egy kiadott lakással foglalkozni kell, elromlik ez, ki kell cserélni azt, nem beszélve arról, hogy a bérlők sem mindig problémamentesek (és akkor nagyon visszafogottan fogalmaztam). 

Az állampapírral ugyan első ránézésre kevesebb baj van, de azért csak követni kell a gazdasági folyamatokat, amikre ráadásul nincs akkora hatásunk, mint arra, hogy kinek adjuk ki a lakást. 

  1. Gondolkodjunk portfólióban! 

Az csinálja a legügyesebben, aki a mostani csúcsárak mellett eladja ingatlanjai egy részét és az abból befolyó pénzt állampapírba fekteti, egészen addig, amíg ismét le nem mennek az ingatlanárak. (Közben megfelelő ütemezésben kiveszi a hozamot.) 

Amikor lementek az ingatlanárak, bevásárol olcsó lakásokból, ezeket kiadja, és havonta kiveszi a pénzt albérleti díj formájában. 

A profik portfóliókban gondolkodnak, pénzük egy részét ingatlanba, egy másik részét állampapírba teszi, és ha van kockáztatható pénze, akkor rámehet a nagyobb hozamokra is. Egy dolgot semmiképpen ne tegyünk: ne hagyjuk a pénzünket a számlán csak úgy.

süti beállítások módosítása