Mi jön a lakáspiacon?

Lezajlott a választás, az Orbán-kormány folytathatja a munkát, ami azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden változatlan marad például a minket leginkább érdeklő ingatlanpiacon.

kivitelezes.jpg

Olyannyira nem, hogy akár komoly változások is jöhetnek, persze ehhez ki kell egyenesednie néhány kérdőjelnek. Ma azt próbálom meg körbejárni (a Portfolió segítségével), mely kérdésekre lenne jó minél előbb választ kapni. 

A kedvezményes áfa 

A következő időszak Nagy Kérdése az lesz, hogy marad-e a kedvezményes áfakulcs, vagy tényleg kivezeti a kormány 2019 végén. Nagyon sok múlik rajta, mást ne mondjak, az ingatlanpiac és az építőipar következő néhány éve mindenképpen. 

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy ha az 5 százalékos áfa időszakát nem hosszabbítja meg a kormány, akkor jó eséllyel már az idei év második felében beállhat a piac, és az eddigi robbanásszerű növekedésnek is befellegezhet. Fordítva is igaz ez: ha a kabinet a hosszabbítás mellett voksol, akkor folytatódhat a fejlődés, annak legfeljebb az üteme lehet kérdéses. 

Egyes vélemények szerint ha az eddig bejelentetteknek megfelelően az áfa visszaemelkedik 27 százalékra, az akár 30-40 százalékkal (!) is visszavetheti az építőipart, ami azért elég húzós (a fele is…). 

Akadnak még kérdések egyébként a kedvezményes áfa körül, például az sem elképzelhetetlen, hogy azt kiterjesztik a felújításokra, amire nyilván lenne igény, hiszen egyébként is egyre drágábbak az anyagok és a munkadíjak. 

Költségek, hatékonyság 

Ha már itt tartunk, bár szorosan véve nem kormányzati kérdés, érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt években 30-50 százalékkal emelkedett az építőiparban a bérköltég. 

Ehhez jön még hozzá az alapanyagok megugró ára, ami részben annak köszönhető, hogy az állami beruházásokat végző cégek előre nagy mennyiségeket kötöttek le. 

Gond van a hatékonysággal is, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, Koji László szerint például az osztrák építőipar ugyanannyi foglalkoztatottal közel hatszor több termelési értéket tud előállítani, mint a magyar, és a cseheknél is másfélszer hatékonyabbak az építőiparban dolgozók, mint magyar társaik. (Erről itt írtam részletesebben.

Mi lesz a CSOK-kal? 

A családi otthonteremtési kedvezmény egyike volt az építőipar talpra állását segítő állami programoknak, kérdés, hogy lehet-e és akarja-e a kormány tovább bővíteni. Ráadásul az elmúlt években a megugró ingatlanárak miatt a CSOK összegei arányosan kevesebbet segítenek az azt igénybe vevő családoknak. 

A helyzetre több megoldás kínálkozik, az egyik a keretösszegek általános felülvizsgálata, a másik pedig az, hogy az igénybe vehető összegeket az adott régió ingatlanáraihoz igazítják. 

A panelek 

Számomra kissé érthetetlen módon szárnyalt az egekbe az elmúlt egy-két évben a panellakások ára, ám ettől ez még tény. A nagy kérdés ebben az esetben az, hogy lesz-e és ha igen, milyen kormányzati program ezek felújítására. 

Ahogy mondani szokás, igény lenne rá, mind esztétika, mind szerkezeti szempontból. Az előbbi az egyszerűbb, vannak rá példák Kazincbarcikától kezdve számost településig. 

Ami a szerkezetet illeti, ott emlékezetes módon felmerült pár éve a tízemeletesek visszabontása, ami aztán persze a bedobott ötlet szintjén maradt, de előbb vagy utóbb valamilyen programra (legalább például a hőszigetelés megújítása szintjén) szüksége lenne. 

Ha már hőszigetelés, folytatódik a társasházak korszerűsítési programja, ami április végétől 28 milliárd forintos uniós forrásra támaszkodik és elsősorban a szigetelőanyagok, a nyílászárók és a gépészeti berendezések cseréjét jelenti. 

A nagy kérdés mindenesetre az, hogy a kormányzati struktúra belengetett átalakításánál lesz-e az építőiparnak egyetlen olyan, mondjuk államtitkári szintű felelőse, aki összefogná a most kissé szétszórt részterületeket (legyen az CSOK, áfa, vagy egyéb döntések). 

Annál inkább, mert a fiatalok elég nehezen jutnak lakáshoz, ami erősíti az elvándorlási hajlandóságot, tehát nem lenne meglepő, ha a következő években ezzel a kérdéssel kiemelten foglalkozna a kormány, akár a vásárlás, akár a bérlés megkönnyítésével.

süti beállítások módosítása