Hova lettek a megbízható építőipari cégek?

Nyilván vannak, és sorra születnek manapság is, ám azért a rendszerben akad egy-két furcsaság. Mindjárt rátérek erre is, előtte azonban pár szót érdemes szólni arról, micsoda fellendülés van a vállalkozásalapítások terén – a kérdés csak az, hogy ez jó-e.

epitkezes_ferfi_foto_pixabay_com_life_of_pix.jpg

A bizalom egyike a legfontosabb dolgoknak az építő és az építtető viszonyában (egyáltalán bármilyen üzleti, emberi kapcsolatban), hiszen ha a nehezen megtakarított, illetve hitelre felvett pénzemet teszem fel a leendő otthonomra, akkor szeretnék biztosra menni abban, hogy nem vernek át. 

Az embernek (nekem mindenképpen) nagyobb a bizalma azokban a cégekben, melyek már egy ideje a piacon vannak, van múltjuk, hátterük, de legalábbis leellenőrizhető a tevékenységük. 

Az építőiparban ez azért nem mindig egyszerű, hiszen rengeteg a frissen alakuló cég (ami nem feltétlenül baj, persze). Idén például csak a második negyedévben több mint ezer (egészen pontosan 1063) céget alapítottak, ami pestiesen szólva nem semmi. Ha jól belegondolunk, akkor ez hatalmas szám (egyébként hároméves rekord), és egyben elgondolkodtató is. 

Korai lenne a túlzott öröm 

Nem csak az alapítások száma nagy, hanem a törléseké is, és bár az építőipar az egyetlen a fontosabb ágazatok közül, amelyben legalább az egyensúly megmarad, azért az emberben ott motoszkál a kisördög, hogy mennyire lehet megbízni ezekben a cégekben. 

„A magas arány természetesen pozitív hír, amennyiben a vállalkozók szektorba vetett bizalmát értékeljük. A termelési adatok is szépen mutatnak, azonban az ágazat diadalmenetéről még korai lenne beszélni” – mondta az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója, Pertics Richárd a hvg.hu-nak

Már csak azért sem beszélnék diadalmenetről, mert szintén ugyanebben a negyedévben 1220 építőipari vállalkozást törölt a cégbíróság, és ugyan a törlések aránya minden ágazatban elég magas, de azért ez még úgy sem kevés, hogy mintegy 50 ezer vállalkozás működik a területen. 

A rossz érzést fokozhatja, hogy a már emlegetett negyedévben 2619 cég ellen indult végrehajtás. Ez sajnos ötéves negatív rekord, és ha ez nem lenne elég, egyre több a felszámolási eljárás is. 

Hol járjunk utána? 

Mindebből csak azt szeretném kihozni, hogy amikor eldöntjük, kivel építtetjük fel a házunkat, akkor jó tudni, hogy az adott vállalkozó, cég megbízható-e. Elvileg erre lett kitalálva az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. 

Ez egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő cég (a Miniszterelnökség a tulajdonos), gyakorlatilag a korábbi Építésügyi Minőségellenőrző Intézet (ÉMI) és az Építéstudományi Intézet (ÉTI) jogutódja. 

„Tevékenységünk főbb jellemzői: minőség, megbízhatóság, függetlenség, pártatlanság, szakértelem” – írják magukról, tevékenységüket pedig így jellemzik: „Vizsgálattal, ellenőrzéssel és tanúsítással közreműködik az építési termékek megfelelőség igazolásában. Szakértői és tanácsadói tevékenységével támogatja az építési szakterület résztvevőit. Vizsgálatokkal, kísérletek elvégzésével és tanulmányok készítésével segíti az építőipari vállalkozásokat az építőipari termék- vagy technológia fejlesztésében, közreműködik szakmai szabályozások és hatósági intézkedések előkészítésében.” 

Szuper, gondolhatja az egyszeri építkező, aki éppen azt próbálja meg eldönteni, kire bízza vagyonát, akkor lássuk, megbízható-e az általam kinézett cég! Irány az EMI honlapja

Mert az EMI kétféle minősítési rendszert is kidolgozott, az egyik az Építési Vállalkozások Minősítési Rendszere (ez a cégek felkészültségét és referenciaképességét mutatja meg), a másik a Minősített Szakkivitelezők Kiválasztási Rendszere (ez az „iparosított technológiával épült lakóházak és társasházak energetikai korszerűsítési munkálataiban épületgépészeti szerelés és magasépítési kivitelezési tevékenységet végző vállalkozások kiválasztását segíti elő”). 

A meglepetés akkor ér minket, amikor elkezdjük nézegetni a cégeket, és kiderül, hogy a legfrissebb minősítés 2011-es (!). Magyarul a hivatalos honlap szerint az elmúlt hat évben egyetlen olyan építőipari cég sem jött létre, ami kiérdemelte volna ezt a minősítést (vagy érdekelte volna, hogy megkapja), egyébként is az egész listán 46 cég szerepel. Összesen. 

Nyilvánvaló, hogy egy olyan szektorban, ahol egyetlen negyedév alatt ezres nagyságrendben jönnek létre (és szűnnek meg…) cégek rengeteg megbízható vállalkozás akad – és nyilván nem kevés kókler is. 

A nagy kérdés csak az, az egyszeri építtető hogyan tudja megkülönböztetni őket?

(Fotó: pixabay.com/Life of Pix)

süti beállítások módosítása