Albérletes rémtörténetek

Élete során alighanem mindenki lakik legalább egy ideig albérletben (vagy ha szerencsésebb, akkor ad ki lakást), úgyhogy alighanem a legtöbbünknek vannak érdekes történetei ebben a témában. Én sem vagyok ez alól kivétel, mindjárt el is mesélem.

lakas_3_foto_pixabay_com_klausaires.jpg

Sokan másokhoz hasonlóan én is albérlőként kezdtem az önálló életet, és őszintén szólva sok év kollégium után minden pillanatát élveztem. A tulajdonos csak kicsit volt furcsa, de nem sok vizet zavart (értsd: nem járkált állandóan a nyakamra), a lakás a maga másfél szobájával egész normális méretű volt, és a szél sem fújt be az átlagosnál jobban a meglehetősen elhasználódott nyílászárók résein. 

(Na jó, télen a lakásban emiatt éjszakánként 17-18 fok volt, de gyorsan kiderült, hogy egyrészt a húszas évei elején az embert ez kevésbé zavarja, másrészt aludni pont ideális ez a hőmérséklet.) 

Aztán teltek az évek, és úgy hozta az élet, hogy bérlőből kiadóvá váltam, ami egészen másfajta problémákat hozott magával. Egyrészt Magyarországon mindenféle kormányzati könnyítés ellenére ott tartunk, hogy a bérlők még mindig megdöbbennek, ha az ember hivatalosan akarja kiadni a lakást, másrészt hiába viszonylag nagy a választék, rendkívül nehéz megbízható, jó bérlőt találni. 

Nekem is volt olyan bérlőm, aki sokáig nagyon rendesen fizetett, és nem volt vele semmi gond – legalábbis ez volt a látszat. A férj külföldön dolgozott, a feleség pedig itthon volt a gyerekkel, tehát elvileg anyagi gondok sem lehettek. 

Hogy mi volt az oka annak, hogy a rezsi bizonyos tételeit mégsem fizette, az nagy kérdés, ráadásul ez is véletlenül derült ki (naná!), amikor valami gyanús lett, és rákérdeztünk az egyik közműszolgáltatónál. 

Mindegy, nem szeretnék belemenni a részletekbe, a vége az lett, hogy kiderült, nagyon durva tartozásokat halmozott fel, végül aztán a férje után ment külföldre, és a dolog rendeződött – de ebből is látszik, hogy egy jó bérlőt megbecsül az ember. 

A „profi” átverés 

Persze olvas az ember ennél komolyabb (rém)történeteket is, például olyan csalókról, akik „belebújnak egy cég bőrébe”, és kihasználva a rengeteg albérletkereső kiszolgáltatottságát, átverik az embereket. 

Hogy mi a szöveg? Például ez: „Sokan érdeklődnek a lakás iránt, de ha átutal háromhavi lakbért, akkor elsőbbséget biztosítunk”. A csalás (amiről itt lehet részletesebben olvasni) lényege, hogy a delikvens felhívja a megadott számot, ahol az „ügyvezető” jelentkezik, aki elmondja, hogy ugyan rengetegen kíváncsiak az adott (nyilván nagyon jó helyen elviselhető árért bérelhető) ingatlant, ám van lehetőség előfoglalásra.

A részletekről küldött emailben fotók vannak az üres lakásról, az ajánlat pedig úgy szól, hogy a reménykedő albérlő egy adott időpontban egyedül nézheti meg a lakást, és ha tetszik neki, akkor kizárólagosságot is nyer a bérbevételre, ehhez azonban át kell utalnia kéthavi díjat előre, és egyhavi díjnak megfelelő kauciót. 

Aztán persze mire kiderül, hogy az egész átverés, addigra bottal üthetjük a három havi lakbér összegét… Az „ügyvezető” pedig persze telefonon már nem elérhető. 

A trükk ebben az esetben az, hogy a(z igazi) cég létezik, és tudnak is az átverésről, meg is tették a feljelentést a rendőrségen, csakhogy az eredménytelenül lezárta a nyomozást. És ez ennyi. 

A levágott villanykörte 

Nyilván az albérlők is rengeteg horrorsztorit tudnak mesélni, például a hihetetlen sebességgel emelkedő albérleti díjról. 

„Albérleti díj emelkedés 15-ről 18-ra, majd 20-ra, beköltözés után 10 perccel 25-re. Fűtést ne nagyon használjak, ha fázok vegyek fel több ruhát, takarózzak be, bújjak össze a barátnőmmel, aki amúgy fizessen havi 20 ezret ha ott akar aludni éjszakánként és + 10-et ha nappal is ott akar lenni velem. Villanyt ne nagyon használjak, és takarítsam a lakást mert ők nem...” – így az egyik póruljárt bérlő

„A személyes kedvencem amikor a tulaj levágta a lámpát, hogy a ne használjam a villanyt. Nem egyszerűen kitekerte az égőt, hanem levágta. Valahol itt kezdődik a tapló zsugoriság...” – ez pedig egy másik, aki alaposan beválasztott. 

Vagy az a lakástulajdonos, aki a nagy tülekedésre való tekintettel úgy gondolta, megpróbálja kiadni a lakásához tartozó pincehelyiséget – fürdés lavórban az udvaron… 

Szegény férfiak 

A diszkrimináció is megjelenik az albérleti piacon, a gyerek-kisállat-cigarettázás háromszög ismert, de a lakástulajdonosok a legjobban mégis a férfiaktól ódzkodnak a hvg felmérése szerint. 

Egyedülálló férfiként ma a fővárosban sokkal nehezebb lakást bérelni, mint ha párban megy az ember, magasan ez vezet a kizáró okok listáján. Diszkrimináció és sztereotípia ez a javából – de létezik. 

A második-harmadik helyen viszont szorosan egymás mellett áll a dohányzás és az állattartás, és persze sokan akadnak, akik a párokat zárják ki valamilyen oknál fogva. 

A különleges elvárások között volt olyan, aki előírta, hogy halat (!) nem tarthat az albérlője, egy másik, meglehetősen furcsa ízlésű hirdető pedig beleíratná a szerződésbe, hogy a lakásban tilos kávézni, mert az károsítaná a konyhát. 

Ha már diszkrimináció: nekem pedig van egy olyan ismerősöm, aki külföldi (egyébként nagyon sok éve Magyarországon élő, magyarul tökéletesen beszélő, jómódú) párjával próbált meg lakást bérelni, és nagyon sokáig tartott, mire sikerrel jártak. Olyan indokokkal utasították el őket, hogy a monitor belepirulna, ha leírnám. 

Mit tehetünk? 

A helyzet egyik oldalról sem könnyű. Mondjuk albérlőként annyiban talán egyszerűbb a helyzetünk, hogy maximum elköltözünk, és bebukjuk a pénzt, ám lakástulajdonosként már jóval nehezebb kitenni a problémás bérlőt. 

Például azért, mert azzal, hogy a lakhatásért fizet, a lakás területének használatát veszi meg, amit a főbérlő megsért, ha a lakó engedélye nélkül lép be az ingatlanba. Azonban azzal, hogy az albérlő a bérleti díjat nem fizeti ki, ez a lakáshasználati jog nem szűnik meg, így tehát a főbérlő saját lakásába való bejutása az albérlő engedélyétől függ. 

Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy vegyük igénybe a közjegyző segítségét. 

„Mi is a közjegyzőt szoktuk javasolni szerződéskötéskor, aki az egész bérleti szerződést ellenjegyzi. Ennek az összege néhány tízezer forint. Ebben az esetben az ingatlan jogtalan használata esetén néhány nap alatt kirakják a bérlőt” -mondta az Albérlet.hu Kft. munkatársa, Szőke Annamária. 

Nagyon kényes terület tehát az ingatlan kiadása és kivétele is, számtalan konfliktus forrása lehet, és tényleg nagyon ritka, ha a felek kölcsönösen elégedettek. 

Érdemes is megbecsülni az ilyen helyzetet.

(Fotó: pixabay.com/KlausAires)

süti beállítások módosítása