Miért piros a tégla színe?

Amikor az ember építkezni kezd, óhatatlanul belefut az „ősi vitába”, amit nagyon leegyszerűsítve úgy foglalhatnék össze: tégla vagy Ytong? Előbbi mellett a hagyomány („a tégla az piros”) szól, utóbbi mellett a modern technológia, mégis késhegyre menő összecsapásokba futhat bele az ember. Az okok között ott a történelem és némi félreértés is.

csobanka1.jpg

Jól bevált módszeren ne változtass! Járt utat a járatlanért ne hagyj el! Hosszan sorolhatnám még az ilyen és ehhez hasonló közhelyeket, mindenki emlékszik rájuk gyerekkorából…

Ahhoz, hogy a tégla-Ytong-vitát megértsük, érdemes egy kicsit visszaszaladni az időben, és tisztázni, miért terjedt el, hogy a pórusbeton tégla ugyanaz, mint a régi gázbeton tégla (amivel kétségkívül voltak bajok).

Nem gázbeton

A történet lényege röviden annyi, hogy amikor a németek 1992-ben megvették a Mátrai Hőerőmű mellett található halmajugrai gázbeton-gyárat, azt felszámolták, és az akkori legmodernebb technológiával szerelték fel. Ebből lett aztán az Ytong gyártása, aminek a helyszínen kívül nem sok köze van a gázbetonhoz.

Ez azért fontos, mert a gázbeton finoman szólva is kérdéses termék volt, felmerült vele kapcsolatban az, hogy rákkeltő, radioaktív és még reped is. Na, ezek azok, amik a modern Ytongra nem igazak.

Az Ytonggal kapcsolatos félreértések egy része oda vezethető vissza, hogy a kvarchomokból, mészből, cementből és vízből készült elemekkel muszáj pontosan dolgozni, egyébként tényleg gondok lehetnek vele – de az ember egyébként is elvárja a kivitelezőtől, hogy pontos legyen, nem?

A gyártási technológiába most nem mennék bele (akit érdekel, itt olvashat róla részletesebben), de fontos tudni, hogy például az elemek méretre vágása mm-es pontossággal történik, szóval nyilvánvalóan nincs értelme annak, hogy az építkezésnél pontatlanul dolgozva ezt tönkrevágják.

Az olcsóság ára

Az olcsó és rossz minőségű munkához tehát nem érdemes Ytongot venni, viszont az első pillantásra talán drágább megoldásról némi számolás után ki fog derülni, hogy tulajdonképpen olcsóbb, például azért, mert nincs hulladék.

Hogy ne csak magamról beszéljek, az egyik vonatkozó fórumon is akadt néhány érdekes hozzászólás a vitában, például kunu lenkéé: „Én dolgoztam már jó néhány alkalommal Ytongal, és csak dicsérni tudom! Nincs hulladék, nem kell vakolni, nincs kosz, és nagyon könnyű vele gazdaságosan dolgozni! Hiába tűnik drágábbnak, (…) jóval gazdaságosabb, tisztább, gyorsabb is!".

Mások azt emelték ki, hogy az Ytongot könnyebb darabolni, vagy a tégla a fürdőszobánál salétromos lehet, amivel nem nagyon van mit kezdeni, hiába vakolja az ember újra, a probléma mindig előjön, az egyetlen megoldás a csere, ami komoly (és nem olcsó) kihívás.

Szóval visszatérve a címben feltett kérdésre, a tégla színe lehet, hogy piros, viszont házat építeni nem csak téglából érdemes. Persze ezek sokszor hitbéli kérdések (és akkor nem beszéltem még a tervezők és kivitelezők érdekeiről), de a hitviták helyett érdemes alaposan körülnézni, és (főleg) átszámolni a dolgokat.

Az ember az otthonát végül is nem pár évre építi, és alighanem mindenki látott már arra példát, amikor az olcsóbbnak tűnő megoldás a végén elég drága lett.

süti beállítások módosítása